Hlavní obsah

Vojáci, s. r. o. vycvičí ve střelbě skoro každého. Extremisty neberou

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bojových akcích v Afghánistánu a Iráku získali čeští vojáci ze speciální jednotky SOG neocenitelné zkušenosti. A když je nedokázali upotřebit v armádě, založili si firmu SOG-defence pro výcvik bojových situací.

Článek

Od loňského roku pořádají speciální kursy, jejichž účastníci se mohou zdokonalit ve střelbě, slaňování nebo v pohybu nebezpečným prostorem. Cena kurzu, který trvá dva víkendy, je 9500 korun.

Už cvičili i pražské městské policisty, jak by se měli chovat v nebezpečných akcích. „Jsme jedni z mála v České republice, kteří si svoje schopnosti ověřili v reálném boji, a předáváme to, co je ověřené,“ řekl Právu Miroslav Lidinský.

Ten se účastnil jedné z nejnebezpečnějších misí v afghánském Hílmandu, kde utrpěl zranění nohy, o kterou pak přišel. Díky protéze ale normálně chodí a sportuje. O výcvik se stará okolo deseti bývalých vojáků jednotky SOG.

V kursech se jim scházejí tři skupiny lidí. Jedni se připravují na budoucí zaměstnání v bezpečnostních složkách, dále vojáci, kteří si vylepšují výcvik, a nadšenci, kteří si chtějí zastřílet či zvednout adrenalin. „Drtivou většinou zájemců jsou vojáci z povolání, kteří se přicházejí zdokonalit ve střelecké i taktické přípravě,“ uvedl Lidinský.

„Extremisty nebereme“

Kromě výcviku bývalí vojáci poskytují ochranu VIP osobám v nebezpečných oblastech. Do budoucna by rádi provozovali bezpečnostní agenturu, která posílá do nebezpečných oblastí své lidi na ostrahu objektů či osob.

„Jsme přesvědčeni, že řada lidí má nadprůměrné schopnosti, my si je v kurzech vytipujeme a nebude problém jim takovou práci nabídnout,“ dodal Lidinský. Podle něj již řada bývalých vojáků odešla do zahraničí pracovat pro bezpečnostní agentury.

„Mnozí na ně koukají skrz prsty jako na žoldáky, ale to není pravda. Když se podíváte třeba na situaci v Libyi, tam se britské armádě podařilo evakuovat lidi z ropného zařízení díky bývalým příslušníkům SAS (britské speciální síly), kteří tam slouží jako ochranka a pro britské letouny připravili přistávací plochu,“ poznamenal bývalý voják.

Služby agentur nejčastěji využívá americká vláda, v současnosti agenturní zaměstnanci hlídají např. vojenské konvoje v Afghánistánu. Ochranu ambasád či důležitých objektů v Iráku zcela převzaly po odchodu americké armády agentury. Mezi nejznámější firmy patří americká agentura Blackwater, dnes operující pod jménem Xe Service.

Do kurzu bývalých speciálů se nedostane každý, podle Lidinského se snaží odfiltrovat lidi s nekalými úmysly, např. násilníky či pravicové extremisty. „Nikomu neřekneme žádné citlivé informace, které by mohl zneužít, pokud se nedostane do úrovně experta. Každý musí dodat čistý výpis rejstříku trestů a podepsat, že je trestně bezúhonný a že není šetřen pro žádný trestný čin,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám