Hlavní obsah

Chřipka si v Česku vyžádala už 26 životů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní chřipková epidemie v České republice si už vyžádala 26 životů. Jen za uplynulý týden zemřeli čtyři lidé. Celkem 139 případů bylo velmi komplikovaných s nutnou hospitalizací v nemocnici. Mnozí byli na umělé plicní ventilaci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„I když chřipka ustupuje, stále jsou lokální epidemie. Nejvíce nemocných je v kraji Pardubickém, Jihomoravském a Moravskoslezském,“ řekl Právu v pátek epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu v Praze, kde se údaje o chřipkové epidemii shromažďují.

Podle Kynčla je nyní v ČR 1471 nemocných na 100 000 obyvatel, což je oproti minulému týdnu pokles o pět procent. Letošní chřipka, kdy řádí vir A (H1N1), který tu byl i v minulé sezóně a říkalo se mu vir prasečí chřipky, napadá všechny věkové kategorie. Těžký průběh je pak u osob, které mají ještě nějaké závažné chronické onemocnění, zejména plicní a kardiovaskulární.

I když chřipka trvá zhruba týden, pokud se nevyléčí, může dojít k závažným komplikacím například zápalu plic nebo zánětu srdečního svalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám