Hlavní obsah

IKEM je kompletní, vzal zpět i poslední dva lékaře

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) vzal v pondělí zpět dva lékaře kliniky transplantační chirurgie, kde je přednostou profesor Miloš Adamec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze Miloš Adamec

Článek

Lékaři Ivan Matia a David Klein byli mezi těmi, kteří v rámci akce Děkujeme, odcházíme podali výpovědi. Žádosti všech lékařů o stažení výpovědi IKEM vyhověl, ale jmenované dva lékaře odmítl vzít zpět s odůvodněním, že jde o restrukturalizaci a zefektivnění práce IKEM.

Matia se ale domníval, že se mu nemocnice mstí za to, že se loni angažoval při odhalení údajného plagiátorství vědecké práce, kterou předkládal Jiří Froněk, jeden z kandidátů na funkci přednosty kliniky transplantační chirurgie.

Orodoval i Engel

„Jsem doslova nadšen, že oba lékaři, tedy doktor Klein i doktor Matia byli vzati zpět. Stalo se tak po krátkém rozhovoru s vedením IKEM, kterému ale předcházelo hodinové jednání předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela s vedením nemocnice,“ řekl Právu profesor Miloš Adamec. „Jsem přesvědčen, že k názoru, že se mají vrátit zpět, přispěla i petice v IKEM, kterou podepsalo 90 lékařů a 50 sester.“

Adamec uvedl, že je rád už proto, že jeho transplantační tým je opět kompletní a může tedy poskytovat všestrannou péči pacientům. „Oba mají dvě atestace, jsou to zkušení lékaři, kteří transplantují ledviny, takže z tohoto pohledu je to vynikající zpráva pro pacienty. Obou lékařů si vážím. Kdyby měli odejít, byla by to bývala velká ztráta v mém transplantačním týmu," řekl Adamec.

O plagiátorství 16. března

Profesor Adamec Právu řekl, že o možném plagiátorství práce doktora Jiřího Froňka má rozhodnout olomoucká univerzita 16. března. Právě Froněk byl spolu s Adamcem kandidátem na přednostu kliniky transplantační chirurgie. Protože se ale měl dopustit údajného plagiátorství a opsat práci mladých vědců z IKEM Ivana Matii a Petera Baláže, výběrové řízení dosud nebylo ukončeno.

„Už máme posudek z České lékařské komory. Ten svědčí o tom, že práce Froňka je plagiát,“ řekl v pondělí Právu prof. Adamec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám