Hlavní obsah

IKEM je kompletní, vzal zpět i poslední dva lékaře

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) vzal v pondělí zpět dva lékaře kliniky transplantační chirurgie, kde je přednostou profesor Miloš Adamec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze Miloš Adamec

Článek

Lékaři Ivan Matia a David Klein byli mezi těmi, kteří v rámci akce Děkujeme, odcházíme podali výpovědi. Žádosti všech lékařů o stažení výpovědi IKEM vyhověl, ale jmenované dva lékaře odmítl vzít zpět s odůvodněním, že jde o restrukturalizaci a zefektivnění práce IKEM.

Matia se ale domníval, že se mu nemocnice mstí za to, že se loni angažoval při odhalení údajného plagiátorství vědecké práce, kterou předkládal Jiří Froněk, jeden z kandidátů na funkci přednosty kliniky transplantační chirurgie.

Orodoval i Engel

„Jsem doslova nadšen, že oba lékaři, tedy doktor Klein i doktor Matia byli vzati zpět. Stalo se tak po krátkém rozhovoru s vedením IKEM, kterému ale předcházelo hodinové jednání předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela s vedením nemocnice,“ řekl Právu profesor Miloš Adamec. „Jsem přesvědčen, že k názoru, že se mají vrátit zpět, přispěla i petice v IKEM, kterou podepsalo 90 lékařů a 50 sester.“

Adamec uvedl, že je rád už proto, že jeho transplantační tým je opět kompletní a může tedy poskytovat všestrannou péči pacientům. „Oba mají dvě atestace, jsou to zkušení lékaři, kteří transplantují ledviny, takže z tohoto pohledu je to vynikající zpráva pro pacienty. Obou lékařů si vážím. Kdyby měli odejít, byla by to bývala velká ztráta v mém transplantačním týmu," řekl Adamec.

O plagiátorství 16. března

Profesor Adamec Právu řekl, že o možném plagiátorství práce doktora Jiřího Froňka má rozhodnout olomoucká univerzita 16. března. Právě Froněk byl spolu s Adamcem kandidátem na přednostu kliniky transplantační chirurgie. Protože se ale měl dopustit údajného plagiátorství a opsat práci mladých vědců z IKEM Ivana Matii a Petera Baláže, výběrové řízení dosud nebylo ukončeno.

„Už máme posudek z České lékařské komory. Ten svědčí o tom, že práce Froňka je plagiát,“ řekl v pondělí Právu prof. Adamec.

Reklama

Související články

Syna režiséra Kleina IKEM zpět nevezme

Jak se ukazuje, ne všichni lékaři, kteří podali výpověď, se mohou do nemocnic vrátit. Podle informací Práva obdrželi dva transplantační chirurgové IKEM Ivan...

Výběr článků

Načítám