Hlavní obsah

Žaloba na NWDC odhaluje zvláštní praktiky za českého předsednictví EU

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma NWDC, která inkasovala za technické zajišťování českého předsednictví 378 miliónů, z nichž 135 miliónů skončilo podezřele na termínovaných účtech v Rakousku, čelí už rok žalobě od české pobočky britské firmy Damovo kvůli machinacím s technickým zařízením v Kongresovém centru Praha (KCP).

Foto: Profimedia.cz

Kongresové centrum Praha

Článek

Podstata žaloby o náhradu škody ve výši 17 miliónů korun spočívá v tom, že NWDC údajně nezaplatilo Damovu nic za používání jejího technického zařízení v KCP. Kuriózní na tom je skutečnost, že firma Promopro, která svěřila většinu megazakázky na technické zajištění předsednictví firmě NWDC, byla lidmi tehdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS) vydávana za tak exkluzívního dodavatele této techniky, že nebylo možné vypsat veřejnou soutěž.

Citovaná žaloba ukazuje, že exkluzívním telekomunikačním vybavením nedisponovalo nejen Promopro, ale ani NWDC. Až do českého předsednictví byla totiž poskytovatelem telekomunikačních služeb pro Kongresové centrum Praha společnost Damovo.

Pro české předsednictví však tyto služby na sebe vzala firma NWDC. A to tak, že podle zdroje Práva obeznámeného s žalobou bylo Damovo od svých zařízení v Kongresovém centru Praha na začátku předsednictví prakticky odstaveno a začala je používat NWDC coby subdodavatel Promopra. Damovo vyčíslilo škodu, která mu tím vznikla, na 17 miliónů.

Tím, jak se nyní do podivného příběhu financování technického zajištění českého předsednictví dostala firma Damovo, objevily se najednou zcela nové souvislosti, které se týkají jak majitelů firmy Promopro manželů Veselých, tak Libora Veverky, který jednak podniká společně s Jaroslavem Veselým, jednak má dispoziční právo k účtům, na nichž byla v Rakousku zablokována většina z podezřelého převodu ve výši 135 miliónů od firmy NWDC. Té Promopro poslalo předtím 378 miliónů.

Veverka se angažoval už při zasedání MMF

Majitel Promopra Veselý tvrdí, že Veverku zná už devět nebo deset let. V minulých dnech si jen nemohl vzpomenout, zda se seznámili už během organizačních příprav pražského výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) v roce 2000, nebo až na summitu NATO v roce 2002, který se konal rovněž v Praze.

Podle informací Práva se Veverka podílel už na organizaci zasedání MMF v pražském KCP, jejíž audiovizuální část zajišťovalo Promopro. Hlavním dodavatelem Promopra byla tehdy společnost Damovo, v té době ještě pod názvem Ericsson Business Systems. Jejím subdodavatelem tehdy bylo NWDC.

Veselý, Veverka, Promopro, NWDC – parta z českého předsednictví tak byla poprvé pohromadě už v roce 2000. Jediný, kdo vypadl, bylo Damovo. Proč? Možná byly důvodem změny ve vedení Damova a staré vazby byly zpřetrhány.

Zasedáním MMF Veverkova role neskončila. Jak uvedly pondělní Lidové noviny, Veverka se podílel nejen na zasedání MMF, ale i na summitu NATO, jehož organizaci měl v roli vládního zmocněnce na starosti Vondra. V době společného pražského zasedání MMF a Světové banky Vondra působil ještě jako velvyslanec ČR ve Spojených státech.

„Pokud vím, on (Veverka) neměl s tím (českým)předsednictvím nic společného,“ tvrdil minulý týden serveru Týden.cz Veselý. Stále více informací však svědčí o tom, že to není pravda. Jak Právo upozornil důvěryhodný zdroj, „Veverka se v rámci příprav našeho předsednictví angažoval“, přičemž „jeho jednání se společností Damovo a jeho novými šéfy, které dosadila britská centrála firmy, zkrachovala“.

Damovo podalo na bývalé jednatele trestní oznámení

Z obchodního rejstříku vyplývá, že v době zasedání MMF v Praze v září 2000 byli jednateli Damova Josef Leimgruber a Jiří Turek, během předsednictví v první polovině roku 2009 a jeho příprav to byl Brit Derek Cummins. Ten už pro Damovo nepracuje a okolnosti organizace našeho předsednictví EU nechce komentovat.

„Mohu jen říct, že pan Veverka byl vlastníkem nemovitosti v Praze-Kunraticících, ve které měla naše společnost (Damovo) sídlo,“ řekl Cummins Právu. Jakékoli informace k Veverkovi nebo předsednictví pak nechtěl Právu sdělit ani současný jednatel Damova Michal Svoboda, který v této funkci působí teprve od října 2010.

Damovo se už přes rok soudně domáhá po NWDC zaplacení 17 miliónů korun za zaplacení zařízení a služeb v KCP, v němž mělo až do předsednictví výsadní postavení v oblasti telekomunikačních služeb. To se ovšem na začátku roku 2009 změnilo a během předsednictví si tyto činnosti pro sebe (podle Damova neoprávněně) zajistilo NWDC.

Majitel NWDC Vlastimil Maxa deníku MF Dnes řekl, že NWDC platilo firmě Deeside Service Solutions za zajištění telefonního systému a datových prvků – tedy přesně za služby, které dříve dodávalo v KCP Damovo a jsou nyní předmětem jeho žaloby vůči NWDC.

„Firma Deeside Service Solutions se při instalacích těchto zařízení vůbec v KCP nevyskytovala,“ upozornil zdroj Práva.

Damovo navíc podalo na své dřívější jednatele Leimgrubera a Turka trestní oznámení, že nepostupovali s péčí řádného hospodáře. Minimálně jedním z důvodů mohl být přemrštěný nájem v pražských Kunraticích, který Damovo platilo Veverkovi.

V době realizace podezřelé zakázky na audiovizuální služby pro české předsednictví byl členem představenstva společnosti Boreno Consulting, na jejíž účet odešlo z NWDC 70 miliónů korun, Marcel Příkopa. Ten je rovněž členem dozorčí rady obecně prospěšné společnosti FUTRUE. Předsedou její správní rady není nikdo jiný než Libor Veverka, který má dispoziční práva k zablokovaným rakouským účtům.

Jak Právo zjistilo z obchodního rejstříku, Veverka je společně s Příkopou také v představenstvu společnosti AZ Irstav, která společnosti Damovo pronajímala prostory v Kunraticích.

Reklama

Výběr článků

Načítám