Hlavní obsah

Škrty tvrdě dopadly na hasiče v Libereckém kraji, mnozí se odvolávají

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Vládní škrty dopadly na hasiče v Libereckém kraji velmi tvrdě. Druhý nejmenší kraj v Česku doplácí na svou velikost a fakt, že ještě před škrty neměl obsazeno patnáct tabulkových míst. Dalších 12 nesmí nyní obsadit. Celkem tedy přijde o 27 míst, což je prakticky pět hasičských družstev.

Foto: Barbora Silná, Právo

Hasič Petr Čálek zachraňoval při povodních životy druhých a sám přišel o majetek, nyní mu stát na mzdě sebral několik tisíc korun.

Článek

Právu to řekl ředitel krajských hasičů Roman Hlinovský s tím, že někteří příslušníci přišli na mzdách o více než jenom o deset procent. V průměru se podle něho jedná až o 12 procent, což vede mnoho z nich k tomu, že podávají odvolání proti výši svého platu.

„Jedna z legálních forem je odvolání proti rozhodnutí o výši platu, to si v Libereckém kraji podalo asi sedmdesát hasičů zejména z Liberecka a Českolipska,“ konstatoval Hlinovský. Důvodem je skutečnost, že v lednu mnozí z nich dostali na své účty až o tři tisíce korun méně než v prosinci. V průměru dostávají hasiči v Libereckém kraji nyní 23 tisíc čistého.

Při povodních jsme byli zasaženi, malého syna mi evakuoval vrtulník. Je to teď kruté.

Někteří hasiči, kteří denně nasazují své životy, přišli ale ještě o víc. „Je to samozřejmě znát. Při povodních jsme byli zasaženi, malého syna mi evakuoval vrtulník. Je to teď kruté, všechny tyto kroky, které stát dělá proti nám,“ svěřil se Právu hasič Petr Čálek z Chrastavy, jemuž loňská srpnová povodeň odnesla veškerý majetek. Podobně je na tom i Karel Arnold z Hrádku nad Nisou, kterému také vládní škrty udělaly čáru přes rodinný rozpočet. „Dělám ale práci, kterou mám rád, která je mým koníčkem. Není to ale snadné,“ shrnul Arnold.

Složitě nastavený systém odměňování hasičů pak vedl k tomu, že na něj podle ředitele doplácí především ti aktivní z nich, kteří přichází o osobní ohodnocení. „Máme tady zhruba 97 hasičů, kteří skutečně přišli jen o těch deset procent, protože jsme jim neměli z čeho brát. Tento systém je demotivující,“ nastínil Hlinovský.

Zrušili si stravenky

Hasiči tak nyní dostávají méně peněz za rizikové příplatky, pohotovosti, práci navíc anebo přišli o stravenky. „Jednali jsme s odboráři o tom, zda zrušit penzijní připojištění anebo stravenky, nakonec jsme se dohodli na stravenkách, protože na obé nemáme,“ dodal ředitel. Vedení se podle něho snaží najít rezervy, aby byl pokles mezd u všech příslušníků jen desetiprocentní.

Krajské vedení v Liberci tak letos dostalo na mzdy svých více než čtyř stovek zaměstnanců 135 miliónů korun, což je o patnáct miliónů méně než vloni. Krátí se jim i prostředky na provoz.

„Vloni jsme začínali se startovacím rozpočtem ve výši 35,6 miliónu korun, který nám ale na konci roku vzrostl na konečných 43 miliónů korun, jsou to prostředky na provoz. Letos jsme dostali jen 29,3 miliónu, a už nyní víme, že nám další prostředky na naftu nebo nákup vybavení pro výjezdové hasiče generální ředitelství nepošle,“ popsal stav ekonomický náměstek krajského ředitele Zdeněk Borovička. Hasiči proto předpokládají, že jim i v provozních nákladech oproti loňskému roku bude chybět zhruba deset miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám