Hlavní obsah

Ministři budou o státních penězích hlasovat jmenovitě

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministři budou napříště při rozhodování o státním majetku, veřejných zakázkách, dotacích a grantech hlasovat postupně podle svých funkcí a výsledky hlasování budou veřejně přístupné na internetu. Změnu jednacího řádu kabinetu ve středu večer jednohlasně schválila vláda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Dosud se občané mohli dozvědět jen výsledek hlasování o předloženém návrhu na základě celkového počtu hlasů pro, proti a těch, kteří se zdrželi. Konkrétní jména ministrů však zůstala veřejnosti neznámá.

Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se k takové změně zavázala v programovém prohlášení.

"Jmenovité hlasování vlády při nakládání se státním majetkem posiluje hospodárnost. Poprvé se objevuje princip osobní odpovědnosti, což je velmi důležitý signál vůči dalším státním institucím, že se bude dlouhodobě posilovat odpovědnost úředníků za správu veřejných peněz," řekl Právu ministr vnitra Radek John (VV). Podle něj jde o jeden z bodů přijetí vládní protikorupční strategie.

S návrhem, který do vlády přinesl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), původně přišly VV již loni v září, kabinet se však k jeho projednávání dostal až ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám