Hlavní obsah

Lessy povýšil člena komise, který ho do čela policie doporučil

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový policejní prezident Petr Lessy si do nejužšího týmu spolupracovníků vybral dosavadního šéfa oddělení strategického plánování na prezidiu Pavla Osvalda. Právě ten byl přitom členem výběrové komise, která kandidáty na policejního prezidenta hodnotila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Osvald od pondělí působí jako šéf prezidentovy kanceláře, v profesní hierarchii tak o jedno patro povýšil. Právu to potvrdila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká s tím, že Osvald byl zatím řízením kanceláře pověřen a že na toto místo je v současné době vypsáno výběrové řízení.

Právě na možné povyšování členů výběrové komise, kterou sestavil ministr vnitra Radek John (VV), v uplynulých týdnech upozorňovali především představitelé ODS, kteří proces výběru nového policejního prezidenta tvrdě kritizovali jako netransparentní a zmanipulovaný.

„Naše obavy, že podřízení budou vybírat svého nadřízeného, se potvrdily. Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo také k pláči,“ řekl k tomu ve středu Právu poslanec ODS a člen sněmovního branně-bezpečnostního výboru Jan Vidím.

Sám Lessy kritiku odmítá s tím, že Osvald je špičkový profesionál. „Já ho znám již delší dobu a nemůžu nikoho trestat za to, že byl v nějaké výběrové komisi. Nehledě na to, že jsem ani nevěděl, že v té komisi bude,“ řekl k tomu ve středu Lessy. Odmítl tak, že by šlo o formu odměny za Osvaldovo doporučení v komisi. „Nemá to s tím vůbec nic společného,“ konstatoval nový policejní prezident.

Kopecká v této souvislosti poznamenala, že dosavadní ředitel kanceláře prezidenta Michal Dlouhý se stal šéfem policejních pyrotechniků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám