Hlavní obsah

Němce u Podbořan prý po válce postříleli čeští revoluční gardisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na 70 sudetských Němců postříleli 7. června 1945 na poli mezi obcemi Podbořany a Očihov jihozápadně od Žatce čeští revoluční gardisté. Jedním z gardistů byl Karel Srp, v té době předseda tamní obecní samosprávy - národního výboru. Informovaly o tom ve středu německý deník Süddeutsche Zeitung a ČRo 1 - Radiožurnál s odvoláním na svědky, kteří nyní žijí v Německu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dnes jedenaosmdesátiletý muž z Očihova, jenž si nepřál být jmenován, podle německého deníku jednou viděl, jak jeho otce odvážejí na nákladním autě. O několik dní později byla od lesa slyšet až ve vesnici střelba. Tehdejší mladík byl o pár dní později spolu s ostatními přinucen k vykopání dvou masových hrobů.

Podle sudetského Němce Eduarda Fickerta, jenž se také podílel na kopání hrobů, měli na sobě gardisté uniformy německých Afrika Corps. Süddeutsche Zeitung hovoří o 68 zavražděných. Šlo prý o sudetské Němce vězněné v Podbořanech.

První svědek podle obou médií řekl, že Srpova rodina byla jednou ze dvou českých v jejich vesnici. "Pistoli měl (Srp) zastrčenou za opaskem a kabát měl rozepnutý, aby tu zbraň každý viděl," citují Radiožurnál a Süddeutsche Zeitung muže žijícího v Bavorsku.

Srp stal předsedou národního výboru

Srp údajně odešel z Žatecka do Prahy ještě předtím, než byly Sudety na základě mnichovské dohody z roku 1938 připojeny k Německé říši, zatímco jeho matka a bratr podle ČRo - Radiožurnál zůstali a přijali německé občanství. Po návratu se Srp stal předsedou tamního národního výboru.

Mezi postřílenými Němci byli podle zjištění Radiožurnálu a Süddeutsche Zeitung i členové nacistických organizací NSDAP, SA a SS. Většina z nich pocházela z okolních vesnic.

Podle rozhlasu se případem na konci 90. let zabývala i německá prokuratura a požádala také o spolupráci českou policii. V samotném Německu ale byl případ odložen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám