Hlavní obsah

Německé kliniky opět budou na veletrhu lákat české lékaře

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé a rakouské kliniky budou v Praze na druhém Mezinárodním pracovním veletrhu lékařství opět lákat české lékaře k práci u nich. Veletrh se bude konat 20. a 21. května ve Slovanském domě v Praze.

Foto: Václav Pergl, Právo

Čeští lékaři na loňském veletrhu v Praze

Článek

„Osobně přijedou ředitelé a vedoucí pracovníci klinik, aby zájemcům mohli poskytnout kvalifikované odpovědi již při prvním rozhovoru,“ sdělil v pondělí Právu Randolf T. Kunert, generální manažer Mezinárodního job veletrhu lékařství a zdraví a jednatel pořádající Agentury RTK international.

První veletrh stejného jména se konal loni v říjnu v Praze a navštívilo ho více než 5500 českých lékařů a zdravotních sester, kteří měli zájem o práci v zahraničí. Zatímco loni přijeli do Prahy lákat české lékaře představitelé ze 40 zahraničních zdravotních zařízení, letos se má prezentovat 48 zahraničních klinik.

Stejně jako loni organizátoři očekávají, že mnoho lékařů přímo na veletrhu podá svoji přihlášku k práci u nich. Přednost vždy ale budou mít ti, kteří perfektně ovládají jazyk, což u mnoha lékařů není. Proto je také nyní tak velký zájem o studium němčiny a angličtiny.

Heger: odchody nebudou dramatické

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se domnívá, že odchody do zahraničí zdaleka nebudou tak dramatické, jak představitelé lékařských organizací při zahájení akce Děkujeme, odcházíme avizovali. „Je to velký zásah do soukromého života a odchod do zahraničí vyžaduje kromě perfektní znalosti jazyka i dobrodružnou povahu. Ne každý to zvládne,“ uvedl ministr s tím, že sám několik let pracoval v zahraničí a ví tedy, jak náročné to je.

Představitelé Lékařského odborového klubu, kteří dříve tvrdili, že lékaři především odejdou do zahraničí, už o tom také nehovoří. Spíše tvrdí, že jejich akce, v níž požadují zvýšení platu na trojnásobek průměrné mzdy v zemi (asi 72 tisíc korun – což je o 20 tisíc víc, než mají nyní) chce hlavně stabilizovat české lékaře v českých nemocnicích, aby nemuseli kvůli vyššímu výdělku odcházet do zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám