Hlavní obsah

Požadavky nespokojených lékařů podporuje již pouze třetina Čechů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lékaři, kteří podali koncem loňského roku v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme výpověď, mají momentálně podporu necelé třetiny veřejnosti. Bezmála dvě třetiny Čechů zároveň považují hromadné výpovědi za neetické. Plyne to z výsledků internetového průzkumu společnosti Sanep.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Agentura připomíná, že loni v březnu měli nespokojení lékaři podporu čtyř pětin tuzemské veřejnosti, aktuálně s jejich požadavky souhlasí 32,4 procenta respondentů.

Hromadné podání výpovědí, k němuž se do konce loňského roku připojilo podle informací ministerstva zdravotnictví 3772 lékařů z celkového počtu 20 014, považuje 63,6 procenta Čechů za neetické.

Zároveň si 67,1 procenta lidí myslí, že finanční situace nespokojených lékařů není natolik špatná, aby museli podávat výpovědi.

Polovina lidí se zároveň domnívá, že pokud by některé nemocnice nemohly kvůli exodu lékařů zajišťovat ani základní akutní péči, měly by dotčené kraje vyhlásit stav nebezpečí, který by pro lékaře znamenal povinnost vrátit se do práce.

Internetového průzkumu se na přelomu roku zúčastnilo 10 208 lidí.

Anketa

Podporujete hromadné výpovědi lékařů kvůli nespokojenosti s platovými podmínkami?
Ano
20,8 %
Ne
79,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3782 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám