Hlavní obsah

Poslanecký rok 2010: hádky a obstrukce

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci se letos drželi hesla „Jak na Nový rok, tak po celý rok“. Pohádali se hned na lednové schůzi a v této tradici pokračovali až do prosince. Pozoruhodné je, že zákonodárci hojně využívali ve slovních útocích na oponenty poukazy na marxismus a komunistické politiky. Neoficiálním králem slovního poštěkávání byl opět David Rath (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci dali Nečasově vládě zelenou.

Článek

Lednové sezení poslanců přineslo něco inspirace vůdcem kubánské revoluce Fidelem Castrem. Tehdejší místopředseda ODS Petr Nečas řečnil víc než půl hodiny, vysloužil si obvinění z obstrukce a od komunistů přezdívku Fidel.

Nechyběla ani půtka za Rathovy účasti. Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová středočeského hejtmana obvinila, že vyhrožoval lidovcům a charitám ve svém kraji vyhlazením. Rath reagoval tím, že se nebude snižovat na úroveň Šojdrové.

Jarní měsíce také příliš klidu nepřinesly. Rath pro změnu nařkl tehdejší ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou z korupce. Hejtman mluvil na téma vakcín, poukázal na distribuční firmu s nejasnými vlastníky, se kterou byl prý spojen tehdejší první náměstek ministryně Marek Šnajdr (ODS). Ten to ovšem popřel. „Paní ministryně, jste tak naivní? Zjevně kryjete korupci, jinak to vysvětlit nejde,“ řekl Rath.

Stará láska nerezaví

Po květnových volbách do Sněmovny se nic nezměnilo. Stará láska nerezaví, a tak se poslanci pohádali při rozdělování křesel ve vedení dolní komory. Tématem se stala otázka, zda v něm mají zasednout komunisté. Vládní koalice řekla ne, což se rudým logicky nelíbilo. Situaci rozčísl soc. dem. Vítězslav Jandák. „Neponižujme se, nežebrejme od nich, vždyť vítěz má přece vždycky pravdu, jak říkal Napoleon,“ zvolal.

Po prázdninách pokračovali poslanci v tradici. Nejvýrazněji se do sněmovní kroniky roku 2010 zapsaly říjnové dohady, kdy Rath zaútočil na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). „Jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře. Obvykle se to u vás pozná podle stupňující agrese a vulgarity,“ obořil se Rath na šéfa státní kasy.

Kalousek reagoval: „Nechci polemizovat se svým předřečníkem o tom, že můj zdravotní stav mi již několik měsíců nařizuje přísně abstinovat. To je moje škoda, ne jeho.“ Rathovy invektivy z Kalouskova podnětu řeší imunitní výbor. Hejtmanovi hrozí pokuta, ve hře je i omluva.

Kraken, Jakeš, vinylové desky...

Ani konec roku mnoho klidu nepřinesl. Poslanci se symbolicky vrátili na jeho počátek. Sálem se znovu ozývalo přirovnání k marxistům, Castrovi a také Milouši Jakešovi.

Rath ke snižování platů ve veřejné sféře prohlásil na Nečasovu adresu: „Pane premiére, vy nejste pravičák, vy jste kovaný marxista!“

Nečas se nenechal zahanbit. „Slyšeli jsme zde velmi dlouhý, takřka castrovský projev pana poslance Ratha, jehož obsah se dotkl prakticky úplně všeho, čeho se dotknout mohl,“ uvedl a dodal, že Rath je kovaný v marxistické teorii. „Pokud to byl takřka castrovský projev, tak ten váš byl asi takřka jakešovský,“ vzkázal pak hejtman premiérovi.

Proběhla i Rathova hádka s šéfkou Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Hejtman obvinil svého předchůdce z řad modrých Petra Bendla z nechápavosti. Němcová reagovala výzvou, aby se Rath zdržel osobních poznámek.„Pokud s tím máte problém, tak mě dejte k mandátovému a imunitnímu výboru. To je jediné, co totiž umíte, vyhrožovat,“ opáčil hejtman.

Do půtky se zapojil Šnajdr, který se pustil do celé ČSSD: „Zvolila tento způsob postupu, klasickou situaci, vypustila Krakena, aby tuto Poslaneckou sněmovnu rozsekal, abychom se začali navzájem hádat“. A některé koaliční poslankyně řekly, že při dalších Rathových projevech radši odejdou ze sálu.

Poslední měsíc roku se stal terčem i šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. Stanislav Polčák z TOP 09 ho označil za „jednotku politické demagogie“. A Michal Doktor z ODS v rámci hádky při projednávání vydání dluhopisů prohlásil: „Pokaždé, když kráčí pan kolega Sobotka k řečništi, tak si říkám, kterou z těch starých vinylových desek, které jsem tady slyšel už tisíckrát, založí do přehrávacího zařízení.“

Zda poslanci dodrží zaběhnuté tradice i v novém roce 2011, ukáže sněmovní praxe. Jedno je ale jisté už nyní. Bouřlivák Rath se měnit nehodlá a rozhodně nebude ubírat plyn. „David Rath se nemění,“ řekl tento týden Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám