Hlavní obsah

Desetitisíce řidičů mají problém, v pátek jim končí průkazy a nové nemají

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do problémů se s příchodem roku 2011 dostávají tisíce řidičů v Česku. Jsou to ti, kteří nechali na poslední chvíli výměnu řidičských průkazů, kterým končí platnost v pátek 31.12.2010. Podle dostupných informací se to týká desítek tisíc motoristů.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé čekající ve čtvrtek na vyřízení nových řidičských průkazů na úřadu v pražské Jungmannově ulici.

Článek

Vedoucí oddělení agend řidičů na ministerstvu dopravy Pavel Nahodil ve čtvrtek české televizi řekl, že nový průkaz zatím nemá 288 000 řidičů. Jsou v tom ale započítáni i ti, kteří o něj požádali a čekají na jeho vydání.

Běžné vyřízení nového řidičského průkazu trvá až dvacet pracovních dnů, v takovém případě připadá zisk nového průkazu na polovinu ledna příštího roku. To ale jen v případě, že si žádost lidé vyřídí během čtvrtka nebo pátku. Takové řešení je zdarma.

Ani druhá, zpoplatněná varianta řidičům nový řidičák od prvního ledna nezajistí, ale koncem příštího týdne by ho již mohli vlastnit. Připravit si ale musí pět set korun na poplatek za zrychlené vyřízení.

„Pokud řidiči zvolí možnost expresního vyřízení a podají žádost ve čtvrtek nebo v pátek, mohli by mít nový průkaz kolem pátého, šestého ledna,“ řekl pro ČT Nahodil.

Smůlu mají i ti, kteří by chtěli vzniklou situaci vyřešit „českým způsobem“, tedy ohlášením krádeže nebo ztráty řidičského průkazu. Jak sami při vyřizování této události zjistí, nic jim to nepomůže.

„Obecní úřad v takovém případě vydá potvrzení, jehož forma je daná vyhláškou. I na tomto náhradním dokladu bude ale označeno, že byl ztracen nebo odcizen doklad, jehož platnost končí 31.12.2010,“ doplnil Nahodil.

Řidiči si do pátku musí vyměnit průkazy vydané od počátku roku 1994 do konce roku 2000. Ještě na začátku letošního prosince nemělo vyměněný řidičský průkaz kolem 400 tisíc motoristů.

Ministerstvo dopravy dříve informovalo, že více než třetina všech dosud nevyměněných průkazů patří řidičům mezi 30 a 40 let věku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám