Hlavní obsah

Hradci bude vládnout středopravá koalice s primátorem Finkem

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Pět stran ze středopravicové koalice v Hradci Králové v úterý dopoledne podepsalo rámcovou koaliční dohodu o rozdělení míst ve vedení hradeckého magistrátu. Primátorem pak byl odpoledne v tajné volbě zvolen Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu.

Foto: ČTK

Zdeněk Fink

Článek

Součástí koalice jsou ještě ODS, TOP 09, Volba pro město a lidovecké sdružení Doma v Hradci. Dohromady mají většinu jednadvaceti mandátů. V opozici zůstane vítězná ČSSD spolu s KSČM a uskupením Změna pro Hradec (ZpH).

Primátorem se stal lékař a lídr Hradeckého demokratického klubu (HDK) Zdeněk Fink. Hlasovalo pro něj 20 z 37 přítomných zastupitelů. Pro poslankyni Hanu Orgoníkovou, kterou na post navrhla ČSSD, hlasovalo 16 zastupitelů. Jeden hlas byl neplatný. Pětapadesátiletý Fink dosud působil jako ambulantní lékař. Členem hradeckého zastupitelstva je dvanáct let, posledních osm let zastával i funkci neuvolněného radního.

Stav se tak vrátil zpět do poloviny října, kdy se středové a pravicové strany domluvily, že spolu vyjednají koalici. TOP 09 ale na konci října začala vyjednávat s ČSSD a ZpH o tzv. Koalici dobré vůle, jejímž společným primátorským kandidátem byl lídr TOP 09 Richard Nádvorník. Tato koalice by mohla získat hlasovací většinu jen s podporou KSČM, což TOP 09 později odmítla s poukazem na vnitrostranické bariéry.

Následné několikatýdenní lákání ODS do široké koalice bylo neúspěšné, neboť sociální demokraté odmítli zejména to, že ODS trvala na úzké spolupráci se středovými stranami. TOP 09 pak začala znovu jednat s pravicí.

Rada města z poloviny obměněna

„Intenzivním vyjednáváním se nám podařilo dosáhnout především více jak poloviční personální obměny v radě města a prosadili jsme i další zásadní záležitosti,“ řekl předseda krajské organizace TOP 09 Zdeněk Harapát. Jeho strana bude mít tři členy v radě a náměstka pro rozvoj, jímž se má stát dvojka kandidátky Jindřich Vedlich. Ten v současnosti působí jako asistent ministra Leoše Hegera.

Majetek a městské organizace bude mít na starosti náměstek Martin Soukup (ODS), školství, sociální věci a zdravotnictví Leoš Kučera (Doma v Hradci) a resort kultury, sportu a cestovního ruchu bude spravovat Josef Krofta (VPM).

Jedenáctičlenná rada města se má skládat ze tří členů TOP 09 a ODS, po dvou křeslech získají VPM s HDK a jedno Doma v Hradci.

Reklama

Související články

TOP 09 v Hradci Králové odešla z jednání

Nedělní kolo vyjednávání o středopravé koalici na královéhradecké radnici skončilo krachem. Lídr TOP 09 Richard Nádvorník oznámil, že jeho strana vyjednávání...

Výběr článků

Načítám