Hlavní obsah

ČSSD chtěla jednat o Martinů ve Sněmovně, koalice to odmítla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní koalice v pátek odmítla jednat ve Sněmovně o důvodech, proč ministr vnitra Radek John (VV) vyzval policejního prezidenta Oldřicha Martinů k rezignaci. Zařazení takového bodu na schůzi žádal Jeroným Tejc (ČSSD). Zdůvodňoval to tím, že John ve čtvrtek nepřišel na zasedání branného a bezpečnostního výboru, který měl o důvodech debatovat. Koalice ústy předsedkyně klubu VV Kristýny Kočí hlasování o zařazení bodu vetovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeroným Tejc

Článek

Tejc se pozastavil nad tím, že John ve čtvrtek na zasedání výboru nepřišel. Sám prý požádal o to, aby jeho jednání začalo ve 14:30, a ne v 14:00, jak se původně plánovalo. Od 14:30 byly ve Sněmovně interpelace premiéra, který sice nebyl přítomen, ale ministr ho zastupovat nemůže, podotkl sociálnědemokratický poslanec.

"Není možné hrát si na schovávanou a vyhýbat se jednání výboru," zdůraznil Tejc. Poukázal na to, že John v minulosti na interpelace vůbec nechodil. Ve čtvrtek odpovídal na řadu dotazů poslanců vlastní strany.

Důvody pro odvolání Martinů by měli poslanci znát, protože mohou být závažné, pokračoval Tejc. Podle něho by však mohla být výměna Martinů jen "handlem" v koalici.

O policejním prezidentovi se jedná tajně, namítá John

John se bránil tím, že opoziční poslanci vyčítají často ministrům, že na zasedání Sněmovny nechodí. Ve čtvrtek ve Sněmovně nebyl premiér ani další vicepremiéři a John byl prý "jediný, kdo to odseděl". "Nechtějte po mně, abych byl na dvou místech současně," zdůraznil John. Podivil se nad tím, že výbor byl svolán na dobu, kdy zasedala Sněmovna.

Debata o Martinů by navíc měla být podle Johna utajená bez přítomnosti tisku. Proto nechtěl, aby se o tom ve Sněmovně jednalo. "Tohle není to místo," uvedl John.

Výbor si ale může odhlasovat, že bude jednat neveřejně. Platí to i o celé Sněmovně.

Martinů ve čtvrtek zopakoval, že se rozhodne o svém případném odchodu od policie až po schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Byla už jednou odložena, nyní by se měla uskutečnit v úterý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám