Hlavní obsah

Menší strany poslaly Ústavnímu soudu stížnost na volby v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Strana zelených, Věci veřejné i SNK ED ve čtvrtek oznámily, že zaslaly Ústavnímu soudu stížnost na rozdělení Prahy do sedmi obvodů před letošními komunálními volbami. Svou stížnost opírají o tom, že přestože některé subjekty získaly v říjnových volbách přes pět procent hlasů, do zastupitelstva se kvůli rozdělení obvodů nedostaly.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

"Zákon o volbách do zastupitelstev obcí sice umožňuje rozdělit Prahu na více volebních obvodů, ale ustanovení zákona bylo zneužito k jinému účelu, než pro který jej zákonodárce do zákona zapracoval," uvedly zelení v tiskovém prohlášení.

"Je to o selském rozumu, pokud dva volební subjekty – tedy koalice SZ a SNK-ED a Věci veřejné získají přesně polovinu hlasů, které získala ODS, ale při přepočtu na mandáty nezískaly ani jeden, zatímco ODS za stejný počet hlasů 20 zastupitelských mandátů, tak volební systém je postaven nelogicky a podle mě ve prospěch jen některých zájmových skupin a politických stran,“ konstatoval Pavel Dobeš za pražské Věci veřejné.

"Máme velkou důvěru v to, že Ústavní soud se stížností bude zabývat velmi pečlivě,“ doplnil šéf zelených Ondřej Liška.

Mluvčí ÚS Jana Pelcová ČTK potvrdila, že soud stížnost obdržel. Rozhodovat o ní bude 15členný senát.

Ve volbách v hlavním městě zvítězila TOP 09, magistrátní koalici však nakonec utvořila ODS spolu s ČSSD. Proti tomuto spojení  demonstrovaly při ustavujícím zasedání magistrátu stovky lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám