Hlavní obsah

Zelení napadnou rozdělení Prahy na sedm obvodů, stížnost podpoří další strany

Novinky, jim
Praha

Předseda Strany zelených Ondřej Liška se zlobí, že ačkoli jeho strana získala více než pět procent, do rady hlavního města se nedostala. Na vině je rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, jak to učinila před volbami vládnoucí ODS, čímž výrazně znevýhodnila malé strany. Liška podá stížnost a vyzval ostatní strany, aby se k ní připojily. Strany zastoupené ve Sněmovně připustily, že situace by se neměla opakovat.

Článek

„Byli jsme poškozeni, ODS omezila možnosti voličů koalice SNK-ED a SZ. Rozdělení Prahy napadneme u správního i ústavního soudu. Budeme od ODS požadovat náklady. Vyzvali jsme ostatní politické strany, aby se ke stížnosti připojily. Zelení mají přes pětiprocentní zisk hlasů a nemají zastoupení v magistrátu. To pokřivuje demokratický model,“ prohlásil po volbách Liška.

Podobně dopadly i Věci veřejné, které rovněž překonaly pětiprocentní hranici, ale nezískaly jediný mandát. Předseda strany Radek John ujistil na ČT, že VV se tím zabývá a jednat o tom budou již zítra.

Hlava komunistů Vojtěch Filip prohlásil, že i jeho strana se proti tomu postavila a vypracovala stížnost. Nakonec ji ale nepodala, protože čekala, až jak dopadne jiná stížnost, která byla kvůli dělení Prahy podána. „Vypracujeme jiné stanovisko, můžeme se dohodnout i s ostatními stranami,“ řekl Filip.

Přiznávám, že my jsme na tom vydělali, ale skoro se za to stydím.

Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by se mělo do pražského magistrátu hlasovat podle stejného modelu jako v krajích. Bylo by to i zajímavější v tom ohledu, že by voliči mohli uplatnit princip kroužkování, řekl Sobotka a dodal, že novelu, která by to měla zavést, už soc. dem. mají připravenou. Pražský lídr ČSSD Jiří Dienstbier ml. rozumí stížnosti a považuje krok ODS za neslušný a účelový.

„Co říkal Ondra Liška, je pravda, měli bychom se zabývat tím a vytvořit zákon tak, aby byly názory občanů skutečně respektovány. Přiznávám, že my jsme na tom vydělali, ale skoro se za to stydím,“ prohlásil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Stejně tak i vítěz pražských voleb Zdeněk Tůma označil dělení města za nekorektní, byť byla možná v souladu se zákonem. Stížnost je podle něj namístě.

Šéf ODS Petr Nečas k tomu řekl, že celou záležitost bude řešit soud, který by měl rozhodnout bez politických vlivů. Dal ale za pravdu Sobotkovi, že by se pražské magistrátní volby měly řídit podle zákona o krajských volbách, alespoň by se o tom měla vést debata. „Nebyl jsem příznivcem tohoto kroku, ale je nezbytné říci, že zákon to připouští a dává tuto možnost radě,“ poznamenal Nečas. Lídr pražské ODS Bohuslav Svoboda chce počkat na rozhodnutí soudu.

Změní se komplikovaný systém komunálních voleb?

Politolog Tomáš Lebeda dlouhodobě systém komunálních voleb kritizuje. „Voliči žijí v mylné představě, že mnohou kandidáty na kandidátce posouvat, ale jejich hlas jde straně, čímž je uváděn v omyl. Lídři na čele mohou být zvoleni i přesto, že jsou tam úspěšnější kandidáti,“ shrnul hlavní nedostatky zákona Lebeda.

Nečas by kvůli změně požadoval širší shodu napříč spektrem a důkladné analýzy. John uvedl, že jeho strana už pracuje na novém zákonu, systém všech voleb by podle něj měl být stejný. Novela by měla být údajně hotová v horizontu několika týdnů. Sobotka prohlásil, že poslanci mají na starosti důležitější věci než změnu zákona, která může počkat. Nyní je podle něj důležitější srážet ceny elektřiny.

Koalice SNK-ED a Strany zelených překonala pětiprocentní hranici, hlas dostala od více než 200 tisíc voličů. Podobně i VV získaly přes pět procent a o něco méně než 200 tisíc hlasů. Dohromady tak měly obě strany jen o polovinu nižší zisk hlasů než ODS, která dostala hlasy od 800 tisíc lidí a obhájila 20 mandátů. Malé strany ale nemají nyní jediného zastupitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám