Hlavní obsah

Kalousek: kartely ODS a ČSSD zakořenil Klaus, často mají jednoho majitele

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční smlouva mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem byla předzvěstí zakládání velkých koalic na nižších úrovních. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo mimo jiné popsal, proč je výhodné uzavírat dohody mezi nejsilnějšími stranami, byť jsou ideologicky na opačných stranách barikády. Avizoval také, že pražské koalici pomohou i komunisté. Krom toho se vyjadřoval k volbě předsedy TOP 09 po Karlu Schwarzenbergovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Pane ministře a první místopředsedo TOP 09, už se pnutí a nevraživost mezi ODS a TOP 09 v Praze, Brně a v dalších obcích přelily do vlády, jak to předvídal váš předseda Schwarzenberg?

Když se řekne pnutí a nevraživost, tak to vypadá jako vzájemný vztah. A já si takového vztahu nejsem vědom. Nelze ale přehlédnout, že ODS se svým dlouholetým partnerem v komunálních čachrech – soc. demokracií – snaží, až na světlé výjimky, vyšachovat TOP 09 z komunální politiky. Je to jen snaha o udržení moci a o to, být u ekonomicky lukrativních rozhodování. Za ta léta si ODS a ČSSD zvykly na velmi těsné spojení. Často proto, že v řadě měst jsou to pouze dva týmy jednoho majitele. Praha je ukázkový případ. Je to také Mělník, kde TOP 09 vyhrála volby a majitel obou týmů nařídil, že musí spolupracovat. V řadě měst se kandidátky ODS a ČSSD staly spíše podnikatelskými záměry než souboji idejí.

Může to ovlivnit vládu?

Na centrální úrovni tento fenomén neexistuje. Tam jsou v diskusích stále prvotní ideje. Ale ve vládě je nejsilnější stranou ODS a ta se masivně podílí na kartelech moci s ČSSD, což samozřejmě irituje pravicového reformního voliče a vláda může přijít o jeho podporu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Druhé riziko je, že brněnští či pražští kmotři budou mít dost sil na to, aby vyvíjeli tlak na vládu, aby jim vyhověla. Proto doufám, že alespoň na centrální úrovni, když to vzdal na úrovni komunální, zůstane Petr Nečas pevným. Tady může počítat s naší podporou. My si nemůžeme být jisti, kolik je ODS, ale na centrální úrovni je to náš koaliční partner a my mu stále důvěřujeme.

Vy koalici v Praze nazýváte kmotrovskou koalicí korupčního kartelu…

A jak jinak ji mám nazývat? Růže s ptákem?

Já tomu říkám koalice ODS a ČSSD.

To je korektní novinářský název, ale musíte k tomu připočítat komunisty, protože dohoda mezi ODS a ČSSD počítá s komunisty. Protože ta koalice je velmi těsná, tak je potřeba, aby ji zaštiťovali ještě komunisté. A za to dostanou pozici šéfa kontrolního výboru.

To v tuto chvíli ale ještě není jasné.

Ale je, jako si soudruzi domluvili koalici již před volbami, tak si ji dohodli i s komunisty. O tom svědčí všechny naše informace. Za křeslo pro soudruha, který byl blízkým spolupracovníkem Vasila Mohority, jsou komunisté součástí kmotrovské koalice korupčního kartelu. O tom nepochybujte, že soudruzi to křeslo dostanou a dostanou ho také proto, aby nekontrolovali.

Mluvíte o nich jako o kmotrech. Co si mají lidé pomyslet, když na druhou stranu od prezidenta Václava Klause slyší, že se ODS a ČSSD rozumně dohodly?

Kořeny korupčního kartelu jsou hluboce zakotveny v podmínkách tzv. opoziční smlouvy, jejíž byl současný pan prezident významným rodičem. Tam najednou jakoby znepřátelené strany zjistily, jak pohodlné je to, že jedna si bude hrát na to, že vládne, a druhá si bude hrát na to, že jí dělá opozici. V podstatě ale budou vládnout spolu a všechny důležité věci si dohodnou. To byl jeden z nejtěžších úderů, který dostala polistopadová demokracie.

Mladá a křehká demokracie ale potřebovala skutečnou vládu a opozici. Opoziční smlouva byla škodlivá a nemravná v tom, že z politiky udělala divadlo, a to se promítlo do ekonomiky. Skupiny napojené na ODS a ČSSD poté také přišly na to, že je výhodné se domluvit, mít absolutní krytí a nebát se opozice. Tyto ekonomické zájmy existují dodnes v Praze, v severních či jižních Čechách. Fungovaly i ve Zlíně a lidé ve volbách řekli, co si o tom myslí, a obě strany stejného majitele tam zůstaly v opozici.

Na rozdíl od Brna špičky ODS přestaly v určité chvíli pražské kolegy tlačit, aby udělali koalici s TOP 09. Od jednoho člena vedení ODS jsem i slyšel, že pro ně bude výhodné, když topka skončí v opozici, protože nebude moci pořádně bodovat, a také, kdo ví, co bude s TOP 09 za čtyři roky.

Je věcí ODS, jakou strategii zvolí. Zřejmě pojímá TOP 09 jako konkurenci, my to tak ale nevnímáme. ODS je pro nás partnerem. My jsme bytostně konzervativní a ODS se sama deklaruje jako konzervativně liberální. Což je politologický útvar, který nedokážu definovat. Protože nevím, co to je, tak si nemůžeme konkurovat.

Jak vnímáte, že předseda ODS Nečas přestal věřit místopředsedovi ODS Pavlu Blažkovi, který prosadil velkou koalici v Brně?

Mně nepřísluší jakkoli komentovat vnitrostranické vztahy v ODS, protože jim nerozumím. Jediné, co mě může znepokojovat, že tomu nerozumějí ani vysocí funkcionáři.

Co nyní se Zdeňkem Tůmou, počítáte s ním v politice?

Zdeněk Tůma je člen TOP 09. Je to člověk, ke kterému mám dlouholetý pracovní vztah plný respektu a také vztah přátelský. Oba si děláme legraci z mediálních náznaků, že Tůma je politickým rivalem Kalouska. Já s ním počítám a doufám, že i on se mnou.

Také se spekuluje, že by se mohl stát ministrem.

Zdeněk Tůma by byl nepochybně ozdobou jakékoli vlády v jakékoliv evropské zemi, nicméně úvahy o tom, že by se stal ministrem v české vládě za této situace, nepadly, nepadají. Nikdo o tom nepřemýšlel ani s ním, ani bez něj. Jsou to opravdu jen novinové spekulace, které nemají žádný racionální základ.

Předseda Schwarzenberg začal uvažovat o tom, kdo by se mohl stát jeho nástupcem. Zmínil jméno místopředsedy a ministra Jaromíra Drábka a mluvil i o vás. Považoval byste za logické, že stranu, kterou jste zakládal, i v budoucnosti povedete, nebo budete hledat osobnost typu pana Schwarzenberga?

Doufám, že celá diskuse není aktuální. Karel je nejlepším předsedou strany na české politické scéně a nepřejeme si nic jiného, než aby byl předsedou co nejdéle. Ale čas nikdo nezastaví, přijde okamžik, kdy k tomu dojde. A až se Karel rozhodne odejít, potom zcela určitě budu kandidovat na předsedu. TOP 09 je mé dítě. Budu kandidovat, ale současně si budu přát, aby kandidátů bylo co nejvíc, ať si strana vybere toho, kdo bude mít největší autoritu.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo. 

Reklama

Výběr článků

Načítám