Hlavní obsah

Novým předsedou Senátu je Milan Štěch

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Senát se ve středu poprvé sešel v novém složení. Novým předsedou zvolili zákonodárci Milana Štěcha z ČSSD. Na schůzi si vedle nového vedení zvolí i obsazení výborů a komisí. ČSSD má v horní komoře nadpoloviční většinu. Štěch dostal 69 hlasů.

Noví senátoři složili slib, předsedou zvolen ŠtěchVideo: ČTK

 
Článek

Štěch, který neměl protikandidáta, stál v letech 2002-2010 v čele Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). V horní komoře zasedá od roku 1996. Od roku 2008 zastával funkci místopředsedy Senátu.

Po svém zvolení nový předseda poděkoval svému předchůdci Přemyslu Sobotkovi (ODS). Ocenil také atmosféru, která v horní komoře ve srovnání se Sněmovnou převládá. Štěch by také rád posílil prestiž Senátu v očích veřejnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Štěch neopomněl zdůraznit, že vláda by měla se Senátem více spolupracovat. Zmínil například reformní zákony. "V současné politické situaci je hledání shody nesmírně obtížné," připustil zároveň. Následně pozval kolegy ke slavnostnímu přípitku.

Juránek skládal slib zvlášť

Na úvod jednání složili slib všichni nově zvolení senátoři včetně Stanislava Juránka (KDU-ČSL), který dorazil později, a musel tak slib skládat separátně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

ČSSD, která má v komoře většinu, by podle dohod měla vést šest z devíti výborů. ODS bude mít zástupce v čele tří výborů a získala také posty dvou místopředsedů Senátu, kterými budou dosavadní šéf horní komory Sobotka a nově Alena Palečková.

Nové vedení Senátu
PředsedaMilan Štěch (ČSSD)
MístopředsedaPřemysl Sobotka (ODS)
MístopředsedaAlena Gajdůšková (ČSSD)
MístopředsedaAlena Palečková (ODS)
MístopředsedaZdeněk Škromach (ČSSD)
MístopředsedaPetr Pithart (KDU-ČSL)

Dalším místopředsedou je za lidovce Petr Pithart. Za ČSSD budou tuto funkci zastávat Alena Gajdůšková a místopředseda strany Zdeněk Škromach, který do Senátu zamířil ze Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám