Hlavní obsah

Na severu Česka opět hrozí záplavy, Liberec vyhlásil ohrožení

• Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí znovu vydal výstrahu před vydatnými srážkami, které v průběhu dne zvedají hladiny některých řek na severu Česka až na třetí stupeň povodňové aktivity. Toky v noci na pondělí stoupaly a na mnoha místech byly vyhlášeny první místy i druhé stupně povodňové pohotovosti. Nejvyššího stupně ohrožení zatím dosáhly Smědá u Višňové na Liberecku a Ploučnice ve Stráži pod Ralskem.

Foto: Jaroslav Švěhla, Právo

Svitávka v Lindavě

Článek

Podle vodohospodářů hrozilo především rozlití Ploučnice ve Stráži pod Ralskem, Mandavy ve Varnsdorfu a Řásnice ve Frýdlantu. Výstraha pro povodňové ohrožení platila odpoledne již pouze v Libereckém kraji. Druhý stupeň je hlášen na několika místech.

Podle meteorologů ale katastrofa srovnatelná se srpnovými záplavami nehrozí. V 19 hodin se nicméně sejde krajská povodňová komise.

Nepříjemné je, že podle mých informací již voda na některých místech zničila ty opravy, které jsme tam provedli po srpnové povodni.

V okolí Višňové již voda zatopila několik silnic. Neprůjezdný je například úsek Černousy - Višňová, problémy ale mohou být také v okolí Krásného Lesa. "Některé komunikace už jsou samozřejmě uzavřeny pro dopravu. Nepříjemné je, že podle mých informací již voda na některých místech zničila ty opravy, které jsme tam provedli po srpnové povodni," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp (ČSSD). Uvažuje se i o uzavření silnice v okolí provizorního mostu v Heřmanicích.

Osada Víska se připravuje na možnou evakuaci

Višňová, pod níž spadá i osada Víska, patřila k nejpostiženějším během srpnových záplav. "Průtok je tam veliký, ale zatím se voda nevylila, drží se v korytě. Samozřejmě chystáme různá opatření a zhruba v 18:00 rozhodneme, zda bude nutné lidi z té oblasti evakuovat," uvedla starostka Marie Matušková. Preventivně byly domů poslány děti mateřské a základní školy a všechny složky integrovaného záchranného systému jsou v pohotovosti. Řeka by zde měla kulminovat v úterý nad ránem.

Na několika místech kraje začali hasiči s čerpáním vody ze sklepů a stavěním provizorních hrází z písku. Pytle s pískem kvůli stoupající vodě hasiči plnili v Bukovanech a Častalovicích na Českolipsku. Ve Stružnici zaplavila Ploučnice zahrady a ohrožuje domy. Z koryta se vylila i Svitávka v Lindavě, kde si srpnová povodeň vyžádala lidský život.

Meteorologové jsou optimističtí

Po ránu už většina zvednutých toků kulminovala a hladiny začaly opadat, kritická je situace už jen na severu a jihu ČR. Stupeň pohotovosti vytrval podle povodňové mapy ČHMÚ dopoledne na pěti místech. Pršet by mělo po celé pondělí, meteorologové předpokládají, že deště nijak výrazně nezeslábnou ani během úterý. Oblačnost i četnost srážek by měly začít ustupovat až od středy.

Foto: Jaroslav Švěhla, Právo

V Lindavě si Svitávka opět razí vlastní cestu

Náhlý vzestup řek byl dán především tím, že v posledních dnech před deštěm půda vyschla, v důsledku čehož nebyla schopna vstřebávat vodu z vytrvalých lijáků, které v neděli zkrápěly prakticky celé území ČR.

„Nyní už se ta voda odvádí pryč. Například při srpnových povodních tomu bylo jinak, jednou z jejich příčin bylo i to, že půda byla značně podmáčená a voda se neměla kam vsáknout,“ sdělil Novinkám mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák s tím, že tento týden odborníci s žádnými dramaty nepočítají.

Víkend s přeháňkami

Pršet by ale mělo i během dalších dvou dnů. V pondělí se většina srážek bude soustřeďovat na severní polovině území, během úterý se budou postupně přesouvat směrem na východ a slábnout. Meteorologové předpokládají, že průměrně může během šesti hodin spadnout 10 až 20 milimetrů vody. Teploty po oba dny jen ojediněle překročí hranici 20 stupňů Celsia.

Od středy se začne obloha vyjasňovat, s čímž souvisí i ochlazení. Do čtvrtka by mělo převažovat oblačno až polojasno, po ránu lze ale očekávat přízemní mrazíky a teploty i kolem nuly. V noci se teploty budou pohybovat pod pěti stupni Celsia, přes den se „s bídou vyšplhají k 10 stupňům“, uvedl Dvořák.

Na závěr týdne teploty opět porostou, ale zároveň se vrátí nad Česko mračna. Podle Dvořáka by však měla přinést spíše ojedinělé deště a přeháňky, které nebudou mít na výšku hladin toků významnější vliv.

Vody přibývá nejvíce na Liberecku a Ústecku

Druhý stupeň, pohotovost, platil dopoledne na pěti místech. Vodohospodáři na Ústecku hlídají řeku Mandavu ve Varnsdorfu, kde se hladina od půlnoci do 10:00 zvedla o 40 centimetrů. Prudce se zvedly i hladiny řek na Liberecku, a to Řásnice na Frýdlantsku, Smědá v Předláncích a Ploučnice ve Stráži pod Ralskem. Smědá po poledni u osady Předlánce u Višňové dosáhla na stupeň ohrožení. V pohotovosti byli po 14:00 také vodohospodáři při řece Mrlině u obce Vestec.

Liberecký a Ústecký kraj se ještě ani nestihly vypořádat z následky letních povodní, jen na Liberecku se škody prozatím vyšplhaly na 6,5 miliardy korun.

V Hrádku nad Nisou se voda ráno rozlila po několika loukách, oznámil starosta Martin Půta. "My jsme v Hrádku těsně před vyhlášením druhého stupně. Nisa se nám zatím vylila na některé louky, nemám zatím zprávy o tom, že by to zasáhlo nějaký dům. Možná bude mít někdo vodu ve sklepě," řekl kolem 10:00 Půta. Podle něj se řeka vylila rychleji než tomu bývalo dříve. Od srpnových povodní totiž stále nebylo dostatečně vyčištěné její koryto.

O dva a půl metru nad hranici normálu se po ránu vyšplhala Rokytná v Moravském Krumlově na jihu Moravy. Na druhý stupeň povodňové aktivity hladina vystoupala v noci na pondělí a zvedá se i nadále. Na řadě míst platí první pohotovostní stupeň.

Noční vzestupy vod

Na Bělé na Královéhradecku v Jedlové v Orlických horách platil od půlnoci druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost, ale později voda opadla. První povodňový stupeň, bdělost, měla Cidlina v Novém Bydžově a Labe ve Vestřevi u Hostinného. Vyplynulo to z informací hradeckého dispečinku Povodí Labe.

V Orlických horách napršelo za posledních 24 hodin téměř 40 litrů vody na metr čtvereční. Kolem 40 litrů vody spadlo také na hřebenech Krkonoš. Největší příděl vody v pondělí ráno hlásily Vlčice u Trutnova, téměř 50 litrů na metr čtvereční za posledních 24 hodin.

Nebezpečná Klenice v Mladé Boleslavi

V Mladé Boleslavi ve středních Čechách se kvůli vydatným dešťovým srážkám rozvodnila říčka Klenice. Před 04:00 její hladina přesáhla druhý povodňový stupeň. V okolí potoka byl vyhlášen zákaz vstupu, sdělil v pondělí ředitel mladoboleslavské městské policie Tomáš Kypta.

Veškeré vstupy do lesoparku Štěpánka byly podle něj označeny výstražnou páskou. Zejména můstky přes říčku jsou pro chodce nebezpečné.

Vyhlášené stupně pohotovosti podle povodňové mapy ČHMÚ k 16:00
TokMísto
3. stupeň - ohrožení
SmědáPředlánce
PloučniceStráž pod Ralskem
2. stupeň - pohotovost
RokytnáMoravský Krumlov
MandavaVarnsdorf
ŘásniceFrýdlant - Řásnice
MrlinaVestec
1. stupeň - bdělost
Lužická NisaLiberec
Lužická NisaHrádek nad Nisou
Chřibská KameniceVšemily
PloučniceBenešov nad Ploučnicí
SvitávkaZákupy
BílinaTrmice
JizeraŽelezný Brod
CidlinaJičín
CidlinaNový Bydžov
DoubravaŽleby
NovohradkaÚhřetice
ŽelivkaŽeliv
ŠlapankaMírovka
BalinkaBaliny
ŽeletavkaJemnice
ŽeletavkaVysočany
Moravská DyjeJanov
TřebůvkaLoštice
Romže (Valová)Stražisko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám