Hlavní obsah

O Vesecké je na 99,999 procenta rozhodnuto, ubezpečuje Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O osudu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké je podle premiéra Petra Nečase téměř na sto procent rozhodnuto. Řekl to v pondělí na dotaz novinářů po jednání na Hradě. Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg chce v této věci brzké rozhodnutí, protože situace, kdy je Vesecká zpochybňována, je podle něho neudržitelná.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Článek

"S panem ministrem spravedlnosti jsme již na 99,999 procenta rozhodnuti, jak postupovat," řekl Nečas na otázku, jak bude s Pospíšilem otázku odvolání Vesecké řešit. Dodal, že primárně rozhodnutí sdělí koaličním partnerům.

Podle Schwarzenberga není dobré, když je pozice nejvyšší státní zástupkyně tolik zpochybňována a diskutována. "Tudíž bych uvítal brzké rozhodnutí, poněvadž je to pro veřejnost neúnosné, i pro dotyčnou nebo dotyčného neúnosné. Prostě musí být rozhodnuto," řekl.

Odchod Vesecké ještě do podzimních voleb požadují vládní Věci veřejné. Pospíšil ale ještě neuvedl, kdy tuto změnu navrhne. V Rádiu Česko Pospíšil v pondělí potvrdil dřívější informace médií, že nástupcem Vesecké by se měl stát Pavel Zeman z nejvyššího státního zastupitelství, který je zároveň českým zástupcem v Eurojustu. Vše je podle ministra ale ještě otevřené. Zeman vyjádřil předběžný souhlas. Jeho angažmá však komplikují pracovní závazky v instituci EU, které má zhruba do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám