Hlavní obsah

ČSSD se kvůli dani u stavebního spoření chce obrátit na ÚS

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud návrh vládní koalice na zpětnou 50procentní daň na stavební spoření, a tedy snížení stavební podpory u stávajících smluv, schválí parlament, chce jej ČSSD napadnout u Ústavního soudu. Novináře o tom informoval v pátek na tiskové konferenci v Lidovém domě úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Podle našeho názoru je opatření protiústavní kvůli třem důvodům – odporují legitimnímu očekávání občanů, změny působí retroaktivně a vláda volí nepřiměřené prostředky k ochraně veřejného zájmu. Pokud vláda přes naše připomínky opatření protlačí Sněmovnou a Senátem, obrátí se soc. dem. na Ústavní soud,“ uvedl Sobotka.

Podle něj premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chtějí založit podobu rozpočtu na základě zákona, který je v rozporu s ústavou. Sobotka upozornil, že v případě úspěchu u ÚS hrozí, že vláda nebude moci využít příjmy plynoucích ze zdanění stavebního spoření.

Podle úřadujícího šéfa soc. dem. nechce ČSSD zrušit celou novelu, ale jen opatření týkající se stavebního spoření.

Reklama

Výběr článků

Načítám