Hlavní obsah

John: Právo vyzrát mají i komunisté, ale nemohou být ve VV

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda strany Věci veřejné Radek John v rozhovoru pro PRÁVO řekl, že všichni mají právo napravit svůj názor a vyzrát, včetně komunistů. S komunisty ale strana ve svých řadách nepočítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Věci veřejné (VV) musely tento týden řešit situaci, kdy musely z třetího místa kandidátky do komunálních voleb v ostravských Vítkovicích vyškrtnout Olgu Kreutzigerovou, která, jak upozornilo Právo, byla zároveň členkou KSČM. Plánuje strana nějaká další opatření, aby k těmto situacím nedocházelo?

To, že paní Kreutzigerová byla exemplárně vyloučena a má velikou ostudu, je dostatečně odstrašující. Ukazuje se, že nelze lhát, protože se na to přijde. V tom děkuji médiím za pozitivní úlohu. Ona nám však lhala. Je komunistka a komunistka nemůže být členkou VV. Naše pravidla jsou velmi jednoduchá. Když jde o silnou osobnost, která se kdysi zapletla s komunismem, může dostat prostor na našich kandidátkách jako nezávislý kandidát, ale ne za VV.

Teď si odporujete. Když jste obhajoval Ladislava Paštéku, lídra kandidátky VV v Chodově na Sokolovsku, jenž byl dříve členem extremistické Národní strany, tak jste řekl, že právo vyzrát má každý, s výjimkou komunistů. Přitom poslanci VV Stanislav Huml a Jiří Štětina členy předlistopadové KSČ byli. Jak to tedy je?

Každý může změnit názor. Komunisté nemají právo být ve straně Věci veřejné, mají právo změnit názor, a pokud věříme, že ho změnili, nabízíme jim možnost za nás kandidovat. Ostatně naši dva poslanci, kteří byli členy KSČ, toho dnes litují. O naší straně se ale nemůže říkat, že to je strana převlečených komunistů.

Také se nám nelíbí řada dalších stran a jejich program se nám zdá zmatečný, ale přece nezakážeme všem lidem, kteří byli v nějaké jiné straně, aby po změně názoru nevstoupili do VV. Explicitní vzkaz, který dáváme veřejnosti, je, že nejsme stranou převlečených komunistů, nikdy žádný převlečený komunista ve straně nebyl a nebude.

Stále nerozumím tomu, jak vaše slova jdou dohromady s kauzou Paštéka, kde ho obhajujete slovy, že právo vyzrát má každý s výjimkou komunistů...

Říkám, že právo vyzrát mají naštěstí i komunisté, ale nemají právo být v naší straně. Pokud vyzráli, tak můžeme jednat o tom, že je jako nezávislé zařadíme na naše kandidátky. Společnosti mohou lidé, kteří změnili názor, velmi pomoci.

Tedy poslance Humla a Štětinu považujete za vyzrálé exkomunisty?

Jsou to lidé, s nimiž jsem mnohokrát mluvil a kteří se opravdu s komunismem rozešli. Nechceme vytvořit koncentrační tábory pro bývalé členy kterékoli strany, chceme, aby svou prací přispěli společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám