Hlavní obsah

Průhonický park patří do památkové rezervace UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Park u zámku v Průhonicích je součástí památek UNESCO. Rozhodl o tom v srpnu výbor organizace na zasedání v Brazílii. Park podle UNESCO spadá do pražské památkové rezervace, která je pod ochranou od roku 1992.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Botičský potok v Průhonickém parku.

Článek

Informaci přinesl Radiožurnál s odvoláním na ředitele odboru mezinárodních vztahů ministerstva kultury Zdeňka Nováka.

Praha je součástí památek UNESCO od roku 1992, ve stejném roce byl navržen i průhonický park, nebylo ale jasné, zda jej UNESCO do rezervace zahrnulo. Vedení výboru nyní rozhodlo, že ano.

„Jednali jsme o tom s Centrem světového dědictví a na tomto jednání bylo rozhodnuto, že se Česká republika má k parku stavět tak, jako by byl součástí Pražské památkové rezervace, respektive historického jádra Prahy, které je již na seznamu UNESCO od roku 1992,“ uvedl Novák.

Foto: Kamila Šírová Motyčková, Právo

Jarní park se zámkem i rozkvétajícími rododendrony naleznete v Průhonicích.

Průhonický park má rozlohu 200 hektarů, náleží k novorenesančnímu zámku. Začal vznikat kolem potoka Botič v roce 1885. Má vysokou estetickou hodnotu, významný je ale i pro vědce, protože se v něm nachází spousta vzácných rostlin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám