Hlavní obsah

Kalousek: ODS chce se svým "skoroministrem" pro EU podvést voliče

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Proti plánu zřídit státního tajemníka pro otázky Evropské unie přímo podřízeného premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jenž by měl pravomoci na úrovni náměstka a koordinoval by mezi jednotlivými ministerstvy evropskou agendu, se v neděli ostře postavila TOP 09.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Návrh, který byl schválen, by nebyl nic jiného než podvod na voliče. Státní tajemník v pozici náměstka předsedy vlády s plnými ministerskými pravomocemi není samozřejmě nic jiného než ministr pro evropské záležitosti, dokonce ještě s posílenými kompetencemi,“ řekl Právu první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Vláda rozhodla funkci zrušit“

Podle něj se kabinet dohodl, že funkci zruší a zřízení postu novelou jednacího řádu vlády je nepřijatelné. „Ministři TOP 09 s tím naprosto zásadně nebudou souhlasit a pevně doufám, že premiér svůj záměr ještě zváží,“ dodal Kalousek.

O vzniku navrhované funkce informovalo Právo již v sobotu. Podle důvěryhodného zdroje z vedení ODS má jít o někoho buď z bývalé vlády, nebo z ministerstva zahraničí.

ODS by díky státnímu tajemníkovi posílila svůj vliv na zahraniční politiku, kterou nyní vede šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle informací z ODS by přitom nová funkce neměla být jen symbolická.

V souvislosti se státním tajemníkem se v minulosti hovořilo o bývalém Nečasově náměstkovi Michalu Sedláčkovi. Podle zdrojů z ODS by jím mohl být například také některý z bývalých ministrů. Nabízelo by se jméno exministra obrany nominovaného ODS Martina Bartáka. V ODS se také mluví o tom, že by některý z významných postů mohl obsadit bývalý pražský primátor a velvyslanec ve Vídni Jan Koukal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám