Hlavní obsah

Razie proti černým duším v ČSSD: na mušce je Rathův a Paroubkův region

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ústřední kontrolní komise ČSSD zahájila rozsáhlé pátrání po černých duších ve stranických buňkách, ve kterých se počet členů v letech 2005 až 2010 zvýšil o 175 procent a více. Jde především o okresy v rámci Středočeského kraje, který je hájemstvím Davida Ratha, a také třeba o organizaci soc. dem. na Praze 5. Té šéfuje bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: Michaela Říhova, Právo

Jiří Paroubek s Davidem Rathem

Článek

Šetření proběhne ve stranických organizacích v okresech Praha-východ, Praha-západ, Kolín, Rakovník, Pardubice, Kladno, Praha 5, 9 a 7, ale také Liberec, Domažlice, Frýdek-Místek a Uherské Hradiště.

Informace o kontrolní akci obsahuje dopis, jenž byl počátkem srpna zaslán všem členům ČSSD v dotčených okresech. Právu to prozradil jeden z členů soc. dem. na Praze 5, který jej obdržel. V textu se uvádí, že kontrolní komise o pátrací akci rozhodla v polovině července.

Jednotlivé místní organizace ČSSD dostaly za úkol začít provádět kontrolu členské základny. Akce má skončit 30. září. Budou-li zjištěna závažná pochybení, může dojít i k přeregistraci členů. O tom však nemůže rozhodnout kontrolní komise, je to výhradně v pravomoci předsednictva a ústředního výkonného výboru ČSSD.

Část dopisů se vrátila

Prvotní kontrolou se ale stalo samotné rozesílání dopisů jednotlivým členům. Podle informací Práva se značná část z nich z některých okresů vrátila jako nedoručitelné. To by mohlo naznačovat, že adresáti jsou členy strany jen papírově a může jít o černé duše.

Hon na černé duše má podle informace v dopise na starosti šéf kontrolní komise soc. dem. Martin Starec a místopředseda Jeroným Tejc.

Na dotaz Práva v pátek Tejc nechtěl hovořit konkrétně, ale popsal, jak se v případech šetření postupuje: „Princip je takový, že je provedena kontrola, zda lidé splňují veškeré předpoklady jak pro vznik členství, tak samozřejmě zda jsou řádně evidováni. Poté může rozhodnout příslušný orgán o nápravných opatřeních, anebo rozhodne ve výjimečných případech o přeregistraci“

Kvůli podezřením na hromadné nábory členů už probíhá přeregistrace členské základny ČSSD v okrese Litoměřice. „Důraz je kladen na osobní přítomnost každého člena soc. dem. při přeregistraci,“ řekl Právu úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám