Hlavní obsah

Den v nemocnici vyjde pacienta na 100 Kč, specialista na 200 Kč

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V programovém prohlášení vláda považuje zdravotnictví za jednu z priorit. Klade si za cíl nedopustit zhoršení kvality a dostupnosti zdravotní péče. Pacienty čekají dost výrazné změny. Jednou z hlavních bude změna regulačních poplatků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Poplatek za položku na receptu bude zrušen a nahrazen poplatkem za recept. Ruku v ruce s tím půjde vyřazení tzv. levných léků (do 60 Kč) z veřejného zdravotního pojištění. Těchto léků má být asi 400 a pacienti je nově zaplatí v plné výši.

Změní se i regulační poplatek za den v nemocnici. Dosud byl 60 korun, nově má být minimálně 100 korun.

Vyšší poplatek bude i za návštěvu ambulantního specialisty bez doporučení praktického lékaře. Dosud pacienti platili 30 korun, nově, jak řekl již dříve Právu ministr zdravotnictví Leoš Heger, by to mohlo být 200 korun.

Kdy plně hrazená péče

Vláda chce také definovat rozsah péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Jinými slovy to znamená, že co v něm nebude, bude pacient hradit v plné výši.

Zdravotnická zařízení ale budou mít povinnost vždy nabízet variantu péče plně hrazenou a pacient se pak bude moci rozhodnout. Zda nezaplatí nic anebo zda zákrok bude například po stránce použitého materiálu lepší a rozdíl v ceně doplatí.

Nejasná jsou slova o změnách v lékové politice. Vláda pouze říká, že v každé skupině bude zachován vždy jeden lék bez doplatku pacienta. Protože pokrývají terapeutické skupiny, pacient by tedy teoreticky nemusel za léky doplácet nic.

Ani slovo v programu ale není o tom, zda zůstane nebo se bude měnit limit ročních doplatků za léky a poplatků u lékaře, který dnes je 5000 Kč a pro děti a důchodce 2500 Kč.

Čekací seznamy

Vláda chce zavést „transparentní čekací seznamy pro jednotlivé druhy zdravotní péče, tedy například operace kyčelního kloubu atd. To má být nástroj pro omezení korupce.

Fakultní nemocnice se mají změnit na univerzitní, ale nepíše se na jakém základě. Již dříve ale Heger Právu řekl, že je proti tomu, aby z nich vznikly akciové společnosti.

Naopak je pro, aby se staly neziskovými zařízeními. Zdravotnická zařízení ve vlastnictví státu mají pracovat efektivně a vyrovnaně. Spolu s tím dojde k úpravě nebo zrušení platových tarifů. Proti tomu jsou ale odbory.

Zdravotní pojišťovny se budou slučovat

Změny nastanou i ve zdravotních pojišťovnách. První na řadu přijde fúze Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny. Ta by podle informací Práva měla proběhnout buď do konce tohoto roku, nebo na začátku příštího roku.

Mají být rovněž stanovena pravidla pro fúzi ostatních zdravotních pojišťoven a nad všemi zdravotními pojišťovnami chce vláda posílit dozor a kontrolu hospodaření. Nově do jejich agendy přejde systém nemocenského pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám