Hlavní obsah

Česko potrápily noční bouře

Právo, ib, pko, plk, fal, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silné bouře a vydatné lijáky zaměstnávají již od sobotního večera hasiče po celé republice. Nejčastěji vyjížděli k zaplaveným sklepům, výjimkou ale nebyly ani požáry. V Boru u Skutče například vyjížděli k požáru stanu na dětském táboře, dvě osoby byly lehce popáleny. Na některých tocích platí po vydatných deštích první povodňové stupně.

Článek

Ve východních Čechách v Ústí nad Orlicí blesk zapálil v sobotu před 22. hodinou střechu rodinného domu. Oheň likvidovaly čtyři hasičské jednotky. „Blesk pravděpodobně zasáhl komín, jehož část se sesypala a zapálila střechu. Hasiči vynosili hořlavý materiál z půdního prostoru a požár se jim podařilo uhasit asi po hodině,“ informovala mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

V sousedních okresech Svitavy a Chrudim hasiči po podvečerním přívalovém dešti čerpali vodu ze sklepů. „Déšť tam zaplavil několik domů, ale i silnic,“ dodala mluvčí. Na Chrudimce v Přemilově platí po nočním dešti první povodňový stupeň.

Po silných nočních bouřích byla zaplavena také část areálu skanzenu Veselý Kopec. Do objektů voda nevnikla. Povodeň však výrazně poznamenala nedělní veselokopecký jarmark, který je každoročně nejnavštěvovanější akcí skanzenu. ČTK to řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

"Voda z rozvodněného potoka časně ráno dosáhla k prahu mlýna, vše šlo strašně rychle. Zaplavila spodní část areálu. Stánky jsme odtud museli přestěhovat. Většina prodejců a řemeslníků odjela," řekla Vojancová.

Čtyři hodiny po půlnoci vyjížděli profesionální hasiči z Hlinska a dobrovolní hasiči z Proseče k požáru, který vypukl v dětském táboře v Boru u Skutče. „V táboře Junák došlo k požáru plátěného vojenského stanu o rozměru 4 krát 6 metrů. Požár byl uhašen těsně před příjezdem hasičů. Jedna osoba byla po požáru v šoku a dvě osoby utrpěly lehké popáleniny,“ sdělila Horáková s tím, že ve stanu spalo celkem jedenáct lidí. „Příčina vzniku požáru se nyní zjišťuje. Škoda byla předběžně vyčíslena na 45,5 tisíce korun,“ doplnila.

Na jihu Moravy bouřky vyvracely stromy

Plné ruce práce měli v noci na neděli jihomoravští hasiči. Silné bouřky provázené prudkými dešti totiž na několika místech kraje vyvracely stromy, zaplavovaly sklepy a v Těšanech na Brněnsku blesk zapálil střechu rekonstruovaného stavení. Celkem vyjížděli hasiči k padesátce výjezdů.

Nejvíce zásahů měli hasiči na Znojemsku, kde čerpali vodu ze sklepů hned v několika obcích, čerpadla byla potřeba i ve Znojemské nemocnici. Na Břeclavsku hasiči vyjížděli k čerpání vody například do Lidické ulice v Drnholci, kde voda vytvořila lagunu u domů, zatopenou předzahrádku restaurace odčerpávali v Lednici.

„Na Hodonínsku hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů v Šardicích, kde voda pronikla do budovy školy i restaurace, vodní záplavu čerpadly likvidovali také v pivnici v Mutěnicích. Na Brněnsku tři jednotky hasičů odčerpávaly lagunu, která se na ploše zhruba 200 čtverečních metrů vytvořila mezi domy v obci Ivaň a ohrožovala rodinné domy, a zatopené sklepy v obci Nosislav,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Celkem deset jednotek hasičů se sjelo k likvidaci požáru střechy po zásahu bleskem v Těšanech. Hrozilo totiž, že by se plameny mohly rozšířit na celou střechu objektu o půdorysu 10 krát 100 metrů. Včasným zásahem hasičů byla poničena jen menší část střechy objektu restaurovaného na hotel. Škodu odhadli vyšetřovatelé na 200 tisíc korun.

V Plzeňském kraji stoupají hladiny některých toků

Další horkou noc mají za sebou hasiči v Plzeňském kraji. Přecházející fronta opět lámala stromy, rvala tašky ze střech a liják rozvodnil i některé řeky. Energetici také ještě neodvolali kalamitní stav, který vyhlásili v sobotu odpoledne pro okresy Tachov, Plzeň - sever a Karlovy Vary.

„Bylo klidněji než v noci na sobotu, ale výjezdů bylo i tak dost,“ řekl Právu řídící důstojník hasičů v Plzeňském kraji. „Například v Sušici jsme museli čerpat vodu ze sklepů,“ uvedl. Otava v Sušici v pět ráno vystoupala až na 157 centimetrů, tedy na druhý povodňový stupeň, vzápětí však začala opadávat. „Museli jsme varovat letní tábory kolem řeky, ale evakuace nebyla nutná,“ podotkl důstojník. Nejvíce na pršelo v Nepomuku, kde denní úhrn srážek činil téměř padesát milimetrů.

Kalamitní stav na západě Čech stále trvá

Bez elektřiny byly v neděli ráno stále více než dva tisíce domácností, hlavně na Tachovsku, Stříbrsku, Konstatinolázeňsku a Toužimsku. „V sobotu večer jich bylo zhruba 1500, v noci ale spadly další stromy, které zřejmě nalomil sobotní ranní vichr, takže počet domácností bez dodávky elektřiny stoupl na přibližně 2000,“ sdělil mluvčí skupiny ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka.

Dvacet minut po sobotní půlnoci se kupříkladu zřítil strom na elektrické vedení v Dobřívi na Rokycansku. „Závady se odstraňují jen obtížně, často jsou v nepřístupném terénu, povolali jsme posily i z jiných regionů,“ upozornil Sobotka, podle něhož by mohlo dojít k rapidnímu zlepšení kolem nedělního poledne.

V Moravskoslezském kraji řešili téměř 100 událostí

Desítky zatopených sklepů, polámané stromy a na několika místech požár nechala za sebou v Moravskoslezském kraji bouře, která se krajem prohnala v sobotu večer. Moravskoslezští hasiči proto museli v průběhu večera a noci na neděli vyjet k téměř 100 událostí.

Nejvíce z nich bylo na území Ostravy, další pak hlavně na Frýdecko-Místecku a Opavsku. „Ve velké většině se jednalo o čerpání vody ze zatopených sklepů, podjezdů silnic a uvolňování ucpaných propustků a mostků v korytech řek a potoků,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster.

„Rychlý prudký déšť potrápil i obyvatele na Bruntálsku, zejména v obci Milotice nad Opavou, na Novojičínsku v obcích Tichá, Příbor, Frenštát a Mošnov. Stranou nezůstalo ani Karvinsko, kde voda vyplavila sklepy a podjezdy v Bohumíně, Rychvaldě, Karviné a Horním Těrlicku,“ vyjmenoval Faster část postižených míst s tím, že na mnoha dalších oblastech severní Moravy a Slezska hasiči likvidovali vyvrácené stromy a polámané větve a čistili koryta potoků.

Podle hasičů způsobila bouřka zřejmě i několik požárů. V Měrkovicích na Frýdecko-Místecku zapálil blesk seník a požárem zaměstnal hasiče až do nedělního rána. Majitel vyčíslil škodu na půl miliónu korun. Také v Ostravě došlo ke dvěma požárům. „V jednom případě blesk zapálil porost poblíž ulice Orlovská v Ostravě–Heřmanicích, ve druhém byl příčinou požáru trafostanice v Ostravě–Radvanicích,“ popsal mluvčí hasičů a dodal, že blesk podpálil i trafostanici a krov rodinného domu v Bohuslavicích na Opavsku. Oba požáry se ale obešly bez větších škod.

Na Vysočině je nejvíce postižena oblast Žďárska

Vydatný příval vody a vítr, které přinesly sobotní bouřky na Vysočinu, si až do nedělního rána vyžádaly přes sedm desítek výjezdů hasičů. Nejvíce byla postižena oblast Žďárska, počasí tentokrát naopak víceméně ušetřilo okresy Pelhřimov a Třebíč. Informovala o tom mluvčí hasičů Petra Musilová.

Na Žďársku se při předávání nedělní směny dopočítali 56 výjezdů, většinou k zatopeným sklepům. Největší problémy měli v městysu Nové Veselí - tam se zasahovalo hned na 15 místech.

Úder blesku způsobil ve čtvrt ne devět večer požár obložení chatky v obci Skřinářov na Žďársku. S plameny zde bojovaly tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří vystřídali soudržné sousedy - ti začali majiteli pomáhat bezprostředně. Škoda se tak nakonec odhaduje na 30 tisíc korun, mohla však vyrůst bezmála na milión. V jednom týdnu tak došlo v této obci již ke druhému požáru po úderu blesku.

„Při událostech nebyl nikdo zraněn. Z letních dětských táborů v našem kraji jsme nepřijali žádné hlášení o možném ohrožení,“ ohlásila z Vysočiny Petra Musilová.

Na jihu Čech první povodňový stupeň na třech místech

K 14 popadaným stromům vyjížděli v noci na neděli hasiči v Jihočeském kraji. Dvakrát čerpali vodu z domů, vždy na Jindřichohradecku. „Žádný letní tábor jsme nemuseli evakuovat, pouze jsme prováděli monitoring tábora u kempu Hvožďany. Žádné problémy jsme ale nezjistili,“ řekl Právu Michal Vejda z krajského operačního dispečinku jihočeských hasičů.

Jih Čech tak více než bouřky potrápily trvalé a vydatné srážky. Například na měřící stanici Strašín spadlo za 24 hodin 97 mm srážek. „Prvních stupňů dosáhly řeky Malše, Otava a Blanice,“ sdělila hydroložka z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Kateřina Štěrbová. Horní toky většinou v neděli ráno už kulminovaly, střední a dolní budou ještě stoupat. Neměly by však překročit druhý povodňový stupeň.

„Žádné problémy neočekáváme,“ potvrdil dispečer Povodí Vltavy.

V Jihočeském kraji se proti sobotě ochladilo o asi 10 stupňů. V 10 hodin bylo v Českých Budějovicích 17 stupňů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám