Hlavní obsah

Klaus jmenoval vládu premiéra Nečase

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý dopoledne jmenoval novou Vládu České republiky pod vedením premiéra Petra Nečase. V kabinetu zasednou podle dohody koaliční partneři středopravého spektra z ODS, TOP 09 a VV. Jejich koaliční smlouva klade důraz na boj proti korupci, vládu práva a rozpočtové odpovědnosti.

Článek

V rámci ceremoniálu představil Nečas Klausovi členy nové vlády, s nimiž si hlava státu podala ruku.

Z účasti dalších nejvyšších ústavních činitelů předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové a šéfa Senátu Přemysla Sobotky přednesl hradní kancléř Jiří Weigl slib, jímž se ministři zavazují k věrnosti ČR, zachovávání Ústavy, svědomitého zastávání úřadu a nezneužívání svého postavení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus popřál nové vládě premiéra Petra Nečase úspěch.

Poté začali postupně členové nové vlády podepisovat přísahu. Jako první přistoupili k listinám místopředsedové vlády Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Radek John (VV).

Přeji si, abyste navázali na vlády předcházející a aby nedošlo k revoluci, jak se to děje nedaleko od nás.
Václav Klaus

Klaus kabinetu pogratuloval ke jmenování s přáním úspěchu i toho, aby „nebyli jen správci resortů, ale i ústavními činiteli se vším, co to slovo znamená“.

Připomněl, že je to šesté jmenovaní z jeho úst, a vyjádřil naději na to, aby to byla poslední vláda, již jmenuje. Klausův mandát končí v roce 2013, pokud se koalice nerozloží, přání se mu může splnit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva: Heger (TOP 09), Dobeš (VV), Pospíšil (ODS), Kocourek (ODS), Drobil (ODS), Schwarzenberg (TOP 09), Drábek (TOP 09), Besser (TOP 09), Klaus, Fuksa (ODS), Vondra (ODS), Jankovský (VV), Nečas (ODS), Bárta (VV), Kalousek (TOP 09) a John (VV)

„Máte největší podporu ve Sněmovně, která nemá v historii obdoby,“ podotkl prezident. „Přeji vám, abyste se rázně, rezolutně a odvážně pustili do potřebných reforem. Nejedná se o revoluci. Nejsme na počátku, ušli jsme už hodně daleko. Přeji si, abyste navázali na vlády předcházející a aby nedošlo k revoluci, jak se to děje nedaleko od nás,“ narážel Klaus zřejmě na řeckou krizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Klíčové postavy nové vlády: vicepremiér a šéf VV Radek John, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS)

"Dovolená nepřichází v úvahu"

Prezident rovněž ocenil, že ve vládě zasedne deset nových tváří, což ovšem podle něj může znamenat i „určitý problém“. Řešit budou doznívající krizi, zpochybnění evropské integrace a otázku fungování a prosperity ČR, vyjmenoval Klaus. „Přeji si, abychom nebyli zakřiknutou zemí, abychom pracovali s vědomím toho, že jsme byli zvoleni občany ČR a ne partnery v těch jednotlivých institucích,“ dodal kritik Bruselu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Konzervativní euroskeptik a prezident Václav Klaus jmenoval konzervativního eurooptimistu Karla Schwarzenberga šéfem diplomcie.

Nečas Klausovi jménem kabinetu poděkoval a zmínil hlavní priority, tedy boj se zadlužováním, korupcí a posílení právního státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil přijal jmenování od prezidenta Václava Klause.

Bude to pracovitá a dělná vláda, ujišťoval Nečas, načež mu Klaus řekl, že vláda začíná pracovat hned a „myšlenka na něco jako dovolenou vůbec nepřichází v úvahu“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeden z mála ministrů, které nechrání imunitu. Šéf resortu průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) do parlamentu nekandidoval.

Úřednická vláda končí, nastupují politici

Po jmenování vlády předal formálně ministerský předseda v demisi Jan Fischer Nečasovi své pravomoci. „Přeji vám, aby se vám všechny programové priority, které tato země velmi potřebuje, podařilo zrealizovat. Přál bych to této zemi,“ řekl Fischer před novináři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta z VV obdržel od prezidenta Václava Klause jmenování ministrem dopravy

V průběhu dne budou uvedeni do úřadu další ministři.

Jako první předal ministerská razítka svému nástupci místopředseda vlády a šéf diplomacie Jan Kohout (nominován ČSSD) do rukou předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. V odpoledních hodinách pak navázal další místopředseda Fischerova kabinetu Martin Barták (nominován ODS), který podstoupil administrativu obrany Alexandru Vondrovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý disident Alexandr Vondra povede obranu, přísahu složil eurodisidentovi Václavu Klausovi.

K poslednímu předání pravomocí dojde až po 19:00, kdy ministryně životního prostředí Rut Bízková odevzdá pravomoci Pavlu Drobilovi (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový šéf resortu životního prostředí Pavel drobil přijal jmenování ministrem z rukou prezidenta Václava Klause.

Koaliční smlouvu schválily stranické orgány v pondělí. Na jejím obsahu pracovali vyjednavači koaličních partnerů 43 dnů. Svými podpisy ji stvrdili lídři stran ve večerních hodinách, nato s ní zamířil Nečas na Hrad. Ten již ve svých dřívějších prohlášeních avizoval, že prezident jmenuje vládu pouze se „životaschopným projektem“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) čeká řada nepopulárních kroků, prezident Václav Klaus mu dal požehnání.

Jak se cesty obou premiérů zkřížily...

Po patnácti měsících má ČR opět politickou vládu. Jan Fischer byl jmenován šéfem kabinetu za nečekaných okolností, když Sněmovna v březnu uprostřed předsednictví EU poprvé v historii vyslovila nedůvěru vládě, již vedl Mirek Topolánek (ODS). Navzdory krátkodobým programům, které Fischerův kabinet sestavoval v duchu „národní shody“, vydržela jeho administrativa u moci 15 měsíců. Bezkonfliktní vystupování, odborný profil a absence opozice vynesly Fischerovu vládu v očích veřejnosti na vrchol popularity.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV) slavnostně slíbil prezidentovi Václavu Klausovi, že svůj úřad bude vykonávat svědomitě a svého postavení nezneužije.

I Petra Nečase ještě před pár měsíci tipoval na nového ministerského předsedu jen málokdo. Klíčové bylo neformální vyjádření nedůvěry širšího vedení ODS svému předsedovi Topolánkovi. Stalo se tak přesně rok a den poté, co ztratil důvěru Sněmovny, po jeho odchodu se výkonná rada shodla na svém lídrovi Nečasovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus s premiérem Petrem Nečasem (ODS), za ním místopředsedové vlády Radek John (VV) a Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Nečas začal před volbami prezentovat odlišný styl politiky, nečekaný volební úspěch VV a TOP 09 pak rozhodl o středopravé vládě. Nečas jako šéf nejsilnější strany koalice nakonec stanul v jejím čele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám