Hlavní obsah

Vesecká podala dovolání v kauze Šloufových hovorů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká podala minulý týden k Nejvyššímu soudu dovolání v kauze pražského policisty Jiřího Vacka (35), kterého obžaloba vinila z podílu na zveřejnění výpisů telefonních hovorů známého pražského lobbisty Miroslava Šloufa.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Šlouf

Článek

Vesecká nesouhlasí s pravomocným rozsudkem pražského městského soudu, jehož senát na konci dubna zprostil Vacka obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

„Dovolání bylo podáno 7. července, a to samozřejmě v neprospěch dotyčného,“ řekla včera Právu mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Renata Malinová. Doplnila, že se Vesecká ztotožnila s názorem pražských městských žalobců, kteří jí návrh na dovolání poslali.

„Se zproštěním obžaloby zásadně nesouhlasíme, proto jsme podali podnět pro dovolání. Podle našeho názoru by měl být dotyčný policista odsouzen,“ uvedla včera mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Stále aktivní kriminalista přitom původně dostal od Obvodního soudu pro Prahu 8 trestním příkazem 400 hodin obecně prospěšných prací a roční zákaz působení v bezpečnostních sborech. Proti tomu si však podal odpor a soud věc projednal v hlavním líčení.

Letos v lednu mu ale trest dokonce zpřísnil na osmiměsíční podmínku s dvouletou zkušební dobou a také dvouletým zákazem činnosti ve sborech. Vacek se tak stal zřejmě vůbec prvním policistou, který byl za únik odposlechů do médií potrestán. „Obžalovaný nemá v bezpečnostních sborech co dělat,“ uvedl tehdy samosoudce Petr Novák.

Jenže obžalovaný uspěl s odvoláním u pražského městského soudu, který podle Vackova advokáta Petra Faltuse konstatoval, že se nejednalo o trestný čin, a policistu osvobodil.

„Vřele souhlasím“

Sám Miroslav Šlouf nynější krok Vesecké přivítal. „Vřele s tím souhlasím. On je mi ten člověk upřímně jedno, ale když se na to podíváte obecně, tak by to mělo být i zájmem novinářů, aby se takové věci dořešily. Přece si každý nemůže odposlouchávat, koho chce,“ míní Šlouf.

To, s kým si tento někdejší poradce bývalého premiéra za ČSSD Miloše Zemana volal v posledních třech měsících roku 2007, zveřejnila předloni v lednu TV Nova. Mezi nejčastějšími Šloufovými kontakty byl přitom paradoxně šéf sekretariátu Vesecké Josef Pavlík. Ten si s lobbistou telefonoval od října do poloviny prosince 2007 údajně nejméně ve 48 případech. Šlouf ale později popřel, že by se spolu cíleně bavili o konkrétních kauzách.

Vacek od počátku vinu odmítal a tvrdil, že to nebyl on, kdo novinářům výpisy hovorů předal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám