Hlavní obsah

Kovářová chce kvůli vyměřování výše alimentů prolomit daňové tajemství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová chce přitvrdit při zjišťování výše příjmů rodičů, kterým mají určovat vyplácení alimentů nové tabulky. Podle expertní skupiny by mělo přispět ke zjištění příjmu rodiče prolomení daňového tajemství nebo mlčenlivosti zdravotních pojišťoven. Při sporu by mohl soud požádat také o majetkové přiznání i pohrozit případným trestním postihem. Novinářům to v úterý sdělila Kovářová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

"Skupina dospěla do druhé fáze, ve které se zabývá tím, z jakých příjmů je možné vyměřovat výživné," uvedla ministryně. V další etapě se podle ní odborníci zaměří na možnosti vymáhání alimentů od rodičů, kteří je neplatí. Představené návrhy zatím nejsou konečné, expertní skupina na nich bude pracovat v následujících měsících.

Podle Kovářové by k lepšímu zjištění finanční situace rodičů pomohlo, kdyby mohl finanční úřad sdělit soudům údaje o jejich příjmech a výdajích. Další informace by pak poskytly například pojišťovny.

Možnost prolomení daňového tajemství obsahuje kontroverzní protikorupční balíček ministra vnitra Martina Peciny, který sice schválila Sněmovna, ale Senát jej pravděpodobně odmítne. Podle něj je možné prolomit mlčenlivost v případě, že policie má konkrétní a ověřitelný důvod, pro který o to žádá. Občanští demokraté již na počátku roku uvedli, že jim vadí například to, že prolomení daňového tajemství bude záviset na posudku policisty, požadují posouzení každého zásahu soudem.

Doporučující tabulky mají soudci od května

Většina účastníků se shodla na tom, že v rodinných sporech by měla být zavedena možnost dovolání, zazněly i návrhy na vytvoření specializovaných soudních senátů nebo na zakotvení povinnosti mediace před soudním řízením.

Největší problémy určit výživné mají soudy podle děkanky olomoucké právnické fakulty Milany Hrušákové u lidí z "lepší střední vrstvy". Například se prý velmi těžko řeší případy, kdy zaměstnavatel platí rodiči více, než oficiálně vykazuje. Další problémovou skupinou jsou podle ní lidé, jejichž platy jsou z velké části tvořeny spropitným. Soudy se setkávají i s lidmi, kteří kvůli placení výživného záměrně pracují za nižší platy nebo nepracují vůbec.

Ministerstvo spravedlnosti již v květnu rozeslalo soudcům tabulky k určení výše výživného. Nejde o závazný, ale doporučující materiál. Podle věku dítěte mají být alimenty v rozmezí od 11 do 25 procent z platu rodiče, který s ním nežije.

Svou představu mají i socialisté

Sněmovně předložila svůj návrh na úpravu výživného také ČSSD, která požaduje stanovit minimální částku, kterou by otec či matka museli na svého potomka přispívat. Podle sociálních demokratů by rodič měl platit nejméně 1 400 korun měsíčně na dítě do šesti let věku a 1 680 na staršího potomka. Sazby jsou odstupňované podle výše výdělku rodiče, ti nejbohatší by na výživném zaplatili 13 200 korun na dítě měsíčně. ČSSD také navrhuje takzvané náhradní výživné.

Reklama

Výběr článků

Načítám