Hlavní obsah

Silnice u Žďáru se propadla do starého dolu

Právo, Jaroslav Šnajdr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žďár nad Sázavou

Tajemství nové hlavní silnice mezi Ždírcem nad Doubravou a Žďárem nad Sázavou, která se nedávno u Vojnova Městce záhadně propadla do hloubky několika metrů, zřejmě odhalili archeologové. Ti našli na dně děr pozůstatky starých důlních chodeb.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Jeden z kráterů ve Vojnově Městci ukazuje pracovník bezpečnostní služby.

Článek

Ty budou nyní důkladně zkoumat a silnice, která se měla otevřít už 12. června, tak bude uzavřena nejméně několik dalších měsíců.

„Je tam neevidované důlní dílo zřejmě na těžbu uhlí. Potkává se tam více chodeb a zatím nevíme, kam až vedou. Jedna štola vede přímo rovnoběžně s osou silnice a v místě propadu jsou asi tři. Teď, když už víme, co tam je, nemůžeme to jen tak zahrnout. Podle horního zákona jsme to oznámili příslušnému odboru ministerstva životního prostředí (MŽP), pod které nyní nález spadá. Budeme se řídit jeho pokyny,“ řekla Právu Marie Tesařová, šéfka Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Jihlavě.

Na ploše kráteru podle ní bylo minulý týden provedeno18 průzkumných sond, které odhalily dřevěné konstrukce a výztuže chodeb, které zakrývalo zřejmě několik staletí bahno.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Žďársku se propadla úplně nová silnice

Na dokončené silnici, která se měla otevřít už za dva dny dopravě, se objevily několik metrů hluboké díry, v jedné z nich zmizelo osm kubických metrů zeminy....

Výběr článků

Načítám