Hlavní obsah

Středočeská ODS potopila Bendla

Právo, Novinky, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Středočeský regionální sněm ODS potvrdil nominaci Petra Nečase na post předsedy ODS, naopak středočeský lídr a dosavadní místopředseda strany Petr Bendl v nominacích neuspěl. Kandidoval na post 1. místopředsedy spolu s Miroslavou Němcovou, Jiřím Pospíšilem, Markem Šnajdrem či Alexandrem Vondrou, ale krajský sněm nedoporučil ani jedno jméno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl

Článek

„Nikdo z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů,“ uvedl jeden z delegátů Martin Kupka. Na post řadového místopředsedy byl doporučen Milan Cabrnoch, dosavadní člen výkonné rady středočeské ODS.

Tím, že Bendl neuspěl, se mu snížily šance nejen na zvolení místopředsedou strany na víkendovém kongresu, ale i jeho šance zasednout ve vládě. U jeho jména se spekulovalo o křesle ministra dopravy.

Europoslance Cabrnocha údajně ve středních Čechách podporuje vlivný šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Podle informací ČTK dostal Cabrnoch od delegátů 84 hlasů, zatímco jeho rival Bendl pouze 52.

Konec Bendla?

Petr Bendl nechtěl výsledek příliš komentovat. „Jestli se chce ODS změnit, měli bychom brát v potaz volební výsledky, a to se tady nestalo,“ narážel Bendl na to, že v nedávných volbách získal v regionu největší počet preferenčních hlasů a byl podle počtu nominací z jednotlivých oblastí i favoritem. To jsou možná důvody, proč svůj boj o pozici ve vedení ODS zřejmě nevzdá.

„Nominaci na místopředsedu mám, stanovy to umožňují, abych kandidoval,“ řekl Právu Bendl. Nicméně později svůj názor změnil. Večer Právu potvrdil, že již na místopředsedu ODS kandidovat nebude. "Bez podpory vlastního regionu pozbývá kandidatura smysl," řekl Bendl.

Podporu regionu tak získal bývalý dětský lékař a europoslanec Milan Cabrnoch. „Doufám, že se nominace podaří přeměnit ve skutečnou pozici. Nevnímám to jako nic osobního vůči Petr Bendlovi, v regionu má velkou a stabilní podporu. Tento výsledek volby potvrzuje, že by se mělo změnit celé vedení ODS a neměl by v něm zůstat nikdo ze stávajících členů, jak to avizoval Petr Nečas,“ uvedl Cabrnoch.

Další delegáti mluvili i o tom, že tohle by mohl být začátek konce Petra Bendla. „Ačkoli má Bendl velmi dobrou pozici jako bývalý hejtman a nic proti němu jako hejtmanovi se říci nedá, přeci jen vedení strany je něco jiného,“ uvedl jeden z delegátů. „|Je otázka, jestli Petr Bendl obhájí post předsedy středočeské ODS,“ dodal delegát.

Reklama

Výběr článků

Načítám