Hlavní obsah

Klaus v Lánech povečeřel s vedením dosluhující Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány

Prezident Václav Klaus ve středu přijal na zámku v Lánech osm představitelů předvolební dolní komory. Slavnostní večeře se zúčastnili například Miroslava Němcová, Lucie Talmanová (obě ODS), Vojtěch Filip (KSČM) a Jan Kasal (KDU-ČSL), kteří v uplynulých letech byli místopředsedy Sněmovny.

Foto: René Volfík, Právo

Prezident Václav Klaus s chotí Livií (uprostřed) pozval 2. června na večeři na zámku v Lánech vedení Poslanecké sněmovny.

Článek

Na večeři, které se zúčastnila také prezidentova manželka Livia, přišli i předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř, šéf klubu KSČM Pavel Kováčik, předseda klubu ČSSD a aktuální lídr strany Bohuslav Sobotka a také Cyril Svoboda, který poté, co se lidovci nedostali do nové Sněmovny, oznámil odchod z čela KDU-ČSL.

Předkrm tvořila pražská šunka a lánské pečivo a bramborová polévka. Hlavní chod byla jelení kýta na víně, houskový a karlovarský knedlík a poté zmrzlinový pohár s ovocem. K pití se podávalo červené a bílé víno.

Setkání prezidetna s představiteli Sněmovny mají tradici

Podobná zdvořilostní, ale i pracovní setkání hlavy státu s vedením dolní komory mají tradici. Po volbách se při nich prezident s vrcholnými zástupci sněmovny loučí.

Klausův předchůdce Václav Havel se s vedením dolní komory scházel při večeřích před každou schůzí dolní komory, o jejímž programu debatovali. Za prezidenta Klause tato tradice obnovena nebyla, i současná hlava státu má ale s vedením sněmovny pravidelné kontakty. Třeba s předsedy obou komor se pravidelně setkává při pracovním obědě po Novém roce.

Klaus už v souvislosti s letošními sněmovními volbami učinil první formální krok, který mu předepisuje Ústava. V úterý svolal zasedání nové sněmovny v povolebním složení, které začne v pátek 11. června. Toto zasedání ale není totéž jako ustavující schůze dolní komory, jejíž termín zatím stanoven nebyl. Termín "zasedání" označuje celkovou činnost sněmovny mezi volbami, v jejímž rámci se konají její jednotlivé schůze.

Podle dosavadních spekulací by se ustavující schůze nové sněmovny mohla konat 22. června. Teprve po této první schůzi podá demisi dosavadní úřednický kabinet premiéra Jana Fischera, pracovat pak ale bude až do jmenování nové vlády.

Funkční období, a tím i zasedání předvolební sněmovny skončí ve čtvrtek 3. června. Jedinou funkční parlamentní komorou tak bude Senát, a to do doby, než se poslanci sejdou na ustavující schůzi a ujmou se plně svých mandátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám