Hlavní obsah

TOP 09 by nevadil předseda Sněmovny z ČSSD

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg po setkání s vyjednavači ČSSD uvedl, že si dovede představit, že by budoucí šéf Sněmovny byl z této strany. To ocenil lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. Oba konstatovali, že že programy stran jsou natolik odlišné, že není možná vládní spolupráce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitelé TOP 09 Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalouskem a Petr Gazdík míří na jednání s ČSSD.

Článek

V neděli v České televizi Schwarzenberg ještě k této možnosti uváděl, že post šéfa Sněmovny nemusí být automaticky poskytnut opozici. Dodal také, že na západě není tato praxe běžná a užívá se především v případě výrazných osobností.

"Toho času jsme zjistili, že naše programy jsou neslučitelné," konstatoval po úterní schůzce Schwarzenberg. Dodal také, že "program ČSSD je takový, že by neumožnil škrty", které TOP 09 považuje za potřebné, aby se sanovaly státní finance.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek před jednáním s TOP 09

Předseda TOP 09 doplnil, že bude-li jedna ze stran ve vládě a druhá v opozici, "nebudeme na sebe řvát".

"Byl to dobrý a příjemný rozhovor,“ uzavřel Schwarzenberg.

Sobotka: jak chce menšinová vláda prosazovat škrty?

Bohuslava  Sobotku zarazily výroky představitelů VV, že by mohla vzniknout menšinová vláda. Podle něj by to měnilo situaci pro ČSSD, a to jak ve Sněmovně, tak i pro stranu samotnou.

Sobotka uvedl, že si nedovede představit, jak by menšinový kabinet prosazoval avizované redukce a škrty. Dodal, že se to "pojmově vylučuje". Struktura škrtů, které prosazuje TOP 09, je navíc pro ČSSD nepřijatelná, a to zejména v oblasti sociálních výdajů.

ČSSD se naopak s představiteli TOP 09 shodla, že by mohla obsadit post šéfa Sněmovny. Sobotka uvedl, že sociální demokraté coby nejsilnější klub "mají oprávnění" si post předsedy nárokovat.

Za TOP 09 se jednání zúčastnili Karel Schwarzenberg s místopředsedy Miroslavem Kalouskem a Petrem Gazdíkem. Sociální demokraty zastupovali Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem.

Reklama

Výběr článků

Načítám