Hlavní obsah

Olomoucký kraj vyčíslil škody z povodní na miliardu

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na 956 miliónů korun byly zatím vyčísleny škody, které napáchaly květnové záplavy v Olomouckém kraji na veřejném i soukromém majetku. V úterý to řekl olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Voda zničila desítky domů

Článek

Kraj podle něj ještě zatím nezná výši škod například na majetku Lesů ČR či Českých drah, takže lze předpokládat, že celková výše ještě přesáhne jednu miliardu korun. Například zemědělci již vyčíslili své ztráty na 92 miliónů korun, Povodí Moravy na 117 miliónů korun a na krajských silnicích vznikla škoda za osm miliónů korun.

Na zhruba 739 miliónů korun byly zatím vyčísleny škody na ostatním majetku. Jde hlavně o majetek obcí a občanů, kterým voda zaplavila stovky domů. Nejvíce jich bylo zatopeno v Troubkách.

Záplavy postihly na Hranicku a Přerovsku 34 měst a obcí v okolí řeky Bečvy. O půlnoci z pondělí na úterý skončil v Olomouckém kraji stav nebezpečí, který hejtman Tesařík vyhlásil 17. května.

Sněmovna minulý týden schválila vydání mimořádných povodňových dluhopisů, z jejichž výnosů by měly být financovány opravy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám