Hlavní obsah

Paroubek: Ani komunisté, ani ježibaba v naší vládě nebudou

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v rozhovoru pro sobotní Právo prohlásil, že pokud bude v nadcházejících sněmovních volbách pravice poražena, neumí si představit jiné řešení, než menšinovou vládu sociálních demokratů, kterou podle něj vedle KSČM podpoří více stran. Účast komunistů ve vládě, a to i na postech náměstků ministrů, však odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

S jakou stranou byste si představil, že by ČSSD mohla vytvořit vámi preferovanou středolevou koalici?

V tuto chvíli nemá smysl o tom hovořit. Například Věci veřejné (VV) mohou mít volební výsledek od 2,5 do 10 procent, vazba voličů je relativně nízká, což je problém nových stran. Takže v tuto chvíli o kom hovořit?

Právě proto se ptám. ODS, TOP 09 a Radek John s VV tvrdí, že s vámi do vlády nepůjdou, proti vládní spolupráci s KSČM máte bohumínské usnesení, a pokud se nedostanou do Sněmovny lidovci a zelení, tak nikdo nezbývá.

Je to jednoduché, odpověď je z praxe. Před volbami do krajských zastupitelstev jsem také neslyšel, že by někdo ze středopravých stran šel se soc. dem. do koalice. Pokud bychom nyní získali podobnou převahu jako v roce 2008, tak vás ujišťuji, že potenciální koaliční partneři změní názor a že to nebude ČSSD, která se o ně bude ucházet.

Je tu varianta menšinové vlády soc. dem. Říkáte, že byste se ucházel o podporu napříč politickým spektrem, od koho jiného než KSČM by však taková podpora byla?

Ale jim přece nejde o to prosazovat svůj stranický zájem v otázkách národní bezpečnosti…

Ale při získávání důvěry to je přece něco jiného.

To je jiná věc, ale jak jsem řekl, pokud soc. dem. bude mít silný volební výsledek, tak jsem přesvědčen, že koaličního partnera či partnery získá. Na základě zkušenosti, kterou jsme udělali po krajských volbách. Před nimi také říkali, že s námi nepůjdou, po volbách o to usilovali všichni.

Také v roce 2006 došlo k patu.

Ta situace, jak se zdá, se opakovat nebude.

Takže nevznikne velká koalice? Volební lídr Petr Nečas říkal, že by do toho s vámi nešel.

To je velmi málo pravděpodobné a kromě toho si myslím, že ODS po drtivé porážce bude mít své personální, programové a jiné starosti. Nečas se vymezuje do poslední chvíle, vsadil na nesmiřitelnost. Já říkám, že velkou koalici jen v havarijním případě, když by nebylo možné jiné řešení.

Definujte havarijní případ.

To by mohl být pat sto na sto nebo neštěstí ohromného rozsahu.

A víte, jaká by byla cena za podporu od KSČM? Náměstci na ministerstvech?

Pokud vyhrajeme volby, tak ten prostor bude vždy širší, než abychom propadali nějaké malomyslnosti. Ostatně komunisté nemají zájem na vládní spolupráci, mnohokrát to řekli. Strašit komunisty je jako strašit ježibabou. A ani komunisté, ani ježibaba v naší vládě nebudou. Ani jako náměstci ministrů, to je účast na exekutivní moci a to si těžko mohu představit.

Chtějí hrát roli strany protestu, udržet si širší vliv ve společnosti. Nechtějí jít cestou francouzské socialistické strany, tak se chtějí držet dál od vlády, i kdybychom si chtěli představit něco jiného. My máme zase bohumínské usnesení a jiné důvody, které nás k tomu vedou, abychom takovou spolupráci na vládní úrovni vyloučili. A protože KSČM neprovedla změny, o nichž jsem před čtyřmi lety hovořil, tak o ní nemůžeme uvažovat jako o vládním partnerovi.

Označení ježibaby se předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dotklo. Poté jste mu napsal sms, že „ve svých vystoupeních přirovnávám obavy z komunistů k obavám z ježibaby. Není to vůči KSČM urážlivé, naopak ukazuje absurditu celé věci. Takto bát se komunistů, to je jako bát se ježibaby.“ Když je absurdní obava z KSČM, proč je tedy nevzít do vlády?

Ale 50 procent našich voličů si to nemyslí a já to musím respektovat. Místo 35 procent bychom pak měli 18 procent a nemohli bychom našim voličům sloužit. Myslím si, že to je absurdní obava, ale přesto s KSČM není možné sdílet vládní odpovědnost.

A proč koalice s komunisty nevadí v krajích?

Tak tam se neřeší otázky NATO či EU. Ve dvou krajských radách nemají většinu a v dalších nejsou zastoupeni. Žádná světová revoluce tam přece nehrozí a ostatně ani na celostátní úrovni.

Prezident Václav Klaus uvedl, že od něj nelze očekávat výraznou změnu v povolebním jednání proti minulosti – Stanislavu Grossovi tehdy dal podmínku, že ho jmenuje premiérem, jen za 101 podpisů nekomunistických poslanců. Sehnal byste jich tolik?

Nevím, že by v ústavě bylo napsáno, že po mně může někdo chtít 101 podpisů, a když jsem ustavoval vládu, tak je po mně prezident nechtěl. Předpokládám, že nebude měnit zvyky a že se budeme držet ústavy.

Znamenalo by pro vás něco, kdyby menšinovou vládu soc. dem. podpořili jen komunisté?

To je hypotetická záležitost, ale těžko si umím představit, pokud by došlo k velké porážce pravice, tedy kdyby získala osmdesát devadesát mandátů, že by vznikla jiná vláda nežli menšinová sociálnědemokratická.

A v případě patu si dovedete představit vládu ČSSD a ODS bez účasti vaší a Nečasovy?

Za prvé v té havarijní situaci nebudeme a za druhé bych chtěl vidět na základě výsledků voleb v jiných státech, že by předseda, jenž dovede svoji stranu k velkému vítězství, odešel do ústraní.

Ale takový pat není velké volební vítězství…

V posledním týdnu nám přibývají voliči, tak to prostě je. Nevypadá to na žádný pat s ODS. Nemyslím, že je třeba odpovídat na absurdní otázky.

Uvedl jste, že kdyby se vám nepodařilo sestavit vládu, odešel byste do opozice. Připouštíte si to jako reálnou alternativu?

Samozřejmě, ale hlavně si to musí připustit voliči, že se to může za určitých okolností stát, pokud by tři pravicové strany, tedy Věci veřejné, TOP 09 a ODS, daly dohromady většinu a ustavily vládu, byť by soc. dem. byla nejsilnější politickou stranou.

Celý rozhovor s Jiřím Paroubkem, kde hovoří také o průběhu předvolební kampaně či o své případné kandidatuře na prezidenta, si přečtěte v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám