Hlavní obsah

Dolní konec Lanžhota čeká boj o přežití

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanžhot

Vydrží či nevydrží? Nejbližší hodiny z úterka na středu rozhodnou, zda se podaří vody z říčky Kyjovky udržet v rozumné vzdálenosti od staveb, nebo zda nad lidskou snahou zvítězí síla živlu. Šanci přečkat velkou vodu zvýšily nainstalované mobilní protipovodňové zábrany.

BEZ KOMENTÁŘE: Instalace protipovodňových zábran v Lanžhotě

 
Článek

Dobrovolní hasiči ze Staré Břeclavi, jednotka hasičů z Lanžhota a montéři výrobce mobilních protipovodňových zábran vyrazili v úterý večer nainstalovat v Lanžhotě u mostu přes Kyjovku mobilní hrazení.

Odpoledních osm kubíků v korytě už nebylo pravdou, průtok v Kyjovce se zvyšoval a na Lanžhot se vydala nadílka nejprve deseti, pak dvanácti a postupně i patnácti, možná dokonce až dvaceti kubíků vody za sekundu. Kromě vody se do Lanžhota vypravil i předseda krizového štábu z Břeclavi Dymo Piškula a hejtman Michal Hašek.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči ze Staré Břeclavi a Lanžhota spolu s montéry výrobce instalují protipovodňové hrazení v Lanžhotě.

„Těch osm kubíků, to je mezní limit, který pojme most u továrny na hokejky. Pokud půjde víc, přeteče. Budeme muset postavit hráz z pytlů, abychom vodu zastavili před cestou do továrny a do areálu Na Šlajzi, kde je restaurace, ubytovna a další. Pokud vodu bezpečně převedeme přes most, aniž by se rozlila do továrny a areálu na Šlajzi, pak už se rozptýlí do lužní krajiny,“ řekl starosta František Hrnčíř (nezávislý).

„Je opravdu nezbytné pustit Kyjovkou víc vody,“ upozornil hejtman. Výsledkem porady přímo na místě byla nabídka břeclavského starosty Piškuly na poskytnutí mobilního hrazení a starobřeclavských hasičů, kteří s instalací pomohou. Tak se také stalo.

Krizový plán počítá s evakuací

„Nyní již míří na Lanžhot dvanáct kubíků vody za sekundu, dorazí tam někdy nad ránem. Zkušebně chceme pustit patnáct kubíků, ale počítáme, že to může být kritické. Krizový scénář počítá s možností evakuace v jedné ulici v Lanžhotě,“ upozornil vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.

Podle hejtmana v současnosti není potřeba vyhlašovat v Jihomoravském kraji stav nebezpečí. „Pokud by ta situace nastala, nebyl by vyhlášen plošně, ale jen v obvodu krizových štábů ve Veselí nad Moravou, Hodoníně a Břeclavi,“ upozornil hejtman.

Pomoc postiženým regionům prostřednictvím Asociace krajů podle Haška již nabídla Vězeňská služba. Nabízí na práci vězně i s dozorem. „Konzultovali jsme to společně s dalšími hejtmany a zatím jsme nabídku odmítli. V této fázi je to v rukou hasičů, případně armády. Vězně ale využijeme, při povodňovém úklidu,“ řekl Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám