Hlavní obsah

John: koalici s ČSSD nebrání program ale Paroubek

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi ČSSD a Věcmi veřejnými (VV) to stále jiskří. Přesto však nelze vyloučit budoucí koalici. Záležet bude zjevně na osobě předsedy Jiřího Paroubka.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

„Pan Paroubek přece není předsedou strany navždy. Přece tady nebude království pana Paroubka,“ uvedl John už v pátečním rozhovoru pro Právo.

V pondělí reagoval na otázku, zda by si dovedl představit koalici se soc. dem. bez Paroubka, například v čele s prvním místopředsedou Bohuslavem Sobotkou, reagoval jen obecně: „Jako liberální strana máme průniky v některých bodech programu i se sociální demokracií i s ODS. Pokud bychom se domlouvali na programových bodech a měli zaručeno prosazení našich priorit, tak jsme ochotni podporovat vládu, ve které nebudou dinosauři.“

O jménech John nechtěl hovořit. Podle něj záleží na tom, jestli očistný proces ve stranách bude pokračovat. Pokud ano, „tak na programu se lze dohodnout“. Podmínkou je přijetí protikorupčních opatření. K Sobotkovi předseda VV pouze zopakoval, že by se muselo mluvit o konkrétním programu.

ČSSD přesměrovala kanonádu ze Zemana na VV

Slovní i inzertní kanonáda ČSSD se v posledních dnech kromě tradiční kritiky ODS a TOP 09 přeorientovala ze Strany práv občanů - zemanovci právě na Věci veřejné (VV).

Ústřední volební manažer soc. dem. Jaroslav Tvrdík včera kritizoval předsedu VV Radka Johna za jeho působení ve společnosti Ora Print, která až do roku 2002 patřila pražskému podnikateli a lobbistovi Romanu Janouškovi. John zastával funkci předsedy představenstva do loňského června, ve statutárních orgánech firmy působila i Janouškova manželka.

„Jediný, kdo měl právo podepisovat v Ora Printu, byl John. Možná by mohl české veřejnosti odpovědět, jaké peníze posílal Janouškovi,“ uvedl Tvrdík. Ora Print podle něj nedělal nic jiného než vydával časopis pro VZP a za čtyři milióny kuchařku pro Lesy ČR.

Tvrdík citoval Právo z minulého týdne, které informovalo o šetření ministerstva financí ohledně miliónových částek, jež ležely na Janouškově kontě. Resort došel k závěru, že k žádnému nelegálnímu jednání nedošlo. Podle informací Práva však peníze pocházely právě z Ora Printu.

Tvrdík doplnil, že se Ora Print po Janouškově odchodu změnil na společnost s akciemi na doručitele. „V rámci transparentnosti by John mohl říct, komu akcie patřily. Jako předseda představenstva musel vědět, komu se zpovídá,“ doplnil.

Fakt, že John na ČSSD podal trestní oznámení na ochranu osobnosti, považuje za snahu odstranit problém otázek, které pokládá soc. dem. [celá zpráva]

John: ČSSD odpovědi nechce

John pochybení v ČT odmítl, podle něj částky, které chodily Janouškovi na konto, zřejmě byly splátky za prodanou firmu, jež prý podnikala v řadě jiných oblastí, například pronajímala nemovitosti. John zopakoval, že sám jako předseda představenstva dostával 10 tisíc měsíčně.

Společně s kuchařkou pro Lesy ČR se za zmíněné čtyři milióny vyrobil i desetidílný televizní seriál o vaření, což však ČSSD zamlčuje, podotkl John. Seriál ale zatím nikdo neodvysílal.

Podle Johna nelze ani poměřovat cenu časopisu pro VZP, protože nyní se místo původních 9,3 miliónu kusů za rok tiskne jen 7,5 miliónu a je i jiná kvalita papíru.

„ČSSD nechce odpovědi. Chtějí se jen znovu a znovu ptát, manipulovat s veřejným míněním a vytvářet dojem, že jsem něco ukradl. A tomu má soud zabránit,“ uvedl John.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám