Hlavní obsah

Zaorálek se nechce stát předsedou Sněmovny

Právo, ada, jov,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Místopředseda dolní parlamentní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítl v úterý funkci předsedy Sněmovny. Post by podle něho měla zastávat první místopředsedkyně Miroslava Němcová (ODS). Předseda ČSSD přitom v pondělí Právu řekl, že je podle něj logické, aby v čele Sněmovny byl sociální demokrat, protože tak se poslanci v roce 2006 dohodli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Zaorálek ale v úterý volal odstupujícímu šéfovi Sněmovny Vlčkovi a řekl mu, že o post nestojí. „Volal jsem mu a říkal jsem mu, že o tu funkci nestojím. Řekl jsem mu také, že pokud bych to mohl rozhodnout já, tak bych byl rád, kdyby se to nechalo, tak jak to je, a už se do toho nevstupovalo,“ řekl Právu Zaorálek.

Běží totiž o to, že Vlček svým prvním rozhodnutím v čele komory 15. srpna 2006 stanovil pořadí místopředsedů, jak ho případně mají zastupovat. To by teoreticky nyní mohl na nátlak své strany změnit. Tím spíš, že Paroubek tvrdí, že žádné pořadí místopředsedů neexistuje.

Myslím, že i paní místopředsedkyně Němcová by to dala dohromady, pokud by se toho ujala
Lubomír Zaorálek

Stále však platí, že první v pořadí je místopředsedkyně Miroslava Němcová (ODS), pak následuje Zaorálek a dále Jan Kasal (KDU-ČSL), Lucie Talmanová (ODS) a Vojtěch Filip (KSČM). Vlčka by tedy měla zastoupit právě Němcová.

S tím souhlasí – narozdíl od Paroubka – také Zaorálek. Jde podle něj už jen o jednu schůzi Sněmovny plánovanou na 18. května. „Myslím, že i paní místopředsedkyně Němcová by to dala dohromady, pokud by se toho ujala,“ prohlásil Zaorálek.

Problémem Vlčkova nástupce se bude ve středu zabývat grémium ČSSD. Zaorálek se ale jednání s největší pravděpodobností nezúčastní. „Zřejmě se ani na grémiu nedostanu. Kvůli mítinkům, které mám už od rána, tak se mi tam nepodaří odjet,“ sdělil Zaorálek s tím, že svůj názor už spolustraníkům tlumočil.

Němcová: Snad teď už tahanice skončí

První místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) doufá, že po Zaorálkově oznámení tahanice kolem Vlčkova nástupce skončí. „Doufám, že tyto debaty končí,“ řekla Právu Němcová, která má Vlčka nahradit. Podle Němcové se rozpoutala zbytečná strkanice kolem pouhého měsíce, kdy má Vlčkův nástupce působit.

Vlček mlčí

Zjistit, jak se situací naloží Vlček, je téměř nemožné. Odstupující předseda komory s novináři nekomunikuje a podle své mluvčí Kristýny Landové nebude poskytovat žádné rozhovory ani vyjádření.

Vlčka ještě ve funkci čekají dvě akce: ve čtvrtek se účastí tradičního slavnostního udělování znaků a vlajek některým městům a obcím a v pátek přijme odcházejícího poslance, nově zvoleného člena Nejvyššího kontrolního úřadu Daniela Reisiegla (ODS).

Po něm by ve Sněmovně – byť na měsíc – měla zasednout známá advokátka Klára Slámová, která sice v květnových volbách kandiduje za Bobošíkovou Suverenitu, avšak do té doby zůstává náhradnicí na pražské kandidátce ODS. Zda skutečně nastoupí nechce Slámová sdělit do chvíle, než Reisiegel složí slib.

Reklama

Související články

Vlček odešel z politiky

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) ve čtvrtek rezignoval na svoji funkci šéfa dolní komory parlamentu, složil poslanecký mandát a vzdal se i místa na...

Vlček má předat rezignaci sám sobě

Jednací řád Sněmovny přímo neupravuje situaci, do které se šéf Sněmovny Miloslav Vlček dostal. Koncem dubna by měl Vlček podat oficiálně rezignaci, bude to ale...

Výběr článků

Načítám