Hlavní obsah

Okamurovi nabízeli křeslo ministra pro lidská práva

Právo, Novinky, jov, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česko-japonský podnikatel Tomio Okamura předběžně jednal, zda by přijal nabídku stát se ministrem pro lidská práva. S kým mluvil, ale odmítl říci. Ve středu pouze uvedl, že jednání byla předběžná, ale seriózní.

Článek

"Včera (v úterý) došlo ke schůzce, kdy se mnou byly konzultovány možnosti, zda je to schůdná varianta, zda jsou v tom nějaké překážky," řekl Novinkám Okamura.

Post ministra pro lidská práva je nyní volný, odešel z něj Michael Kocáb, resort do voleb bude řídit premiér Jan Fischer.

Kocáb Právu řekl, že s Okamurou o ničem takovém nejednal. Dodal, že pokud nebude ministerstvo obsazeno novým ministrem, bylo by nejlepší, kdyby se jeho řízení ujal Fischer.

Volební lídr ODS a místopředseda strany Petr Nečas ve středu jednoznačně vyloučil, že by s Okamurou jeho strana jednala. „Ne, nejednala,“ sdělil Nečas na dotaz Práva.

Zelení, kterým resort "patřil", ale o novém jméně neuvažují. Předseda jejich poslanců Přemysl Rabas poukázal na fakt, že jeho strana vypověděla podporu vládě, a není tedy logické, aby do ní navrhovala svého člověka.

„Silně o tom pochybuji, vzhledem k tomu, že do toho dál nechceme zasahovat a dali jsme ruce pryč od této vlády, která nedrží dohody,“ řekl Rabas na dotaz Práva, zda od SZ směřovala nabídka Okamurovi.

Urban: Žádná oficiální nabídka určitě nebyla

Je ale možné, že s Okamurou vyjednávala některá ze stran, která se připravuje na povolební vládu. ČSSD ale jednání odmítla.

Místopředseda ČSSD Milan Urban ve středu na dotaz Práva, zda dostal Okamura od jeho strany oficiální nabídku, uvedl, že o tom neví. „Žádná oficiální nabídka to určitě nebyla,“ dodal.

Na otázku, zda to tedy byla neoficiální nabídka, pak řekl: „Nepředpokládám, že by něco takového bylo nabídnuto bez projednání v politickém grémiu“.

Také první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka odmítl, že by Okamurovi, byť neoficiálně, post ministra pro lidská práva nabídli. Podle Sobotky by soc. dem. uvítala, kdyby se už vláda personálně nedoplňovala.

Sobotka se také pozastavil nad tím, že by mohl Okamura působit v resortu lidských práv. „Znám ho z oblasti cestovního ruchu, nevzpomínám si na nějaké aktivity, které by vykonával v oblasti lidských práv,“ doplnil Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám