Hlavní obsah

Karlovarská ODS se brání hromadným náborům, Topolánek hrozí zrušením

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Karlovarské městské organizaci ODS může hrozit zrušení a ztráta licence, pokud nezačne řešit téměř rok a půl staré přihlášky zájemců o vstup do strany. Uvedl to v úterý v Karlových Varech předseda ODS Mirek Topolánek před zahájením stranické konference Vize 2020.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Mirek Topolánek

Článek

"Pokud karlovarská ODS nezmění svůj přístup, tak si říká o stejný osud jako zrušené stranické organizace v Děčíně nebo Mostě,“ řekl Topolánek na dotaz Práva.

Děčínská a mostecká organizace přišly o licence, protože přijaly podezřele příliš mnoho členů, kteří pak nechodili na schůze a sdružení se nescházela v usnášeníschopném počtu. Takzvané černé duše se většinou nabírají za účelem posílení vlivu buňky. Karlovarští ovšem řeší diametrálně odlišný problém.

"Víme o tom, co se v karlovarské ODS ohledně přijímání nových členů děje, a my na ni budeme apelovat, aby se neuzavírala před novými členy,“ dodal Topolánek, podle kterého karlovarská ODS věc neřeší dlouhodobě.

Na situaci v karlovarské ODS si stěžovali dosud neúspěšní zájemci o členství ve straně. Uvedli přitom, že přihlášky o vstup ke karlovarským občanským demokratům podali mnozí z nich již na podzim roku 2008. "Od října předloňského roku, kdy jsme podali přihlášky, jsme se nedočkali žádné odezvy, nebyli jsme na žádné schůzi, a jedinou odpovědí ze strany ODS byla informace, že jsme jako zájemci registrováni,“ uvedl jeden z dosud neúspěšných žadatelů o členství.

"Nezapouzdřili jsme se“ 

Podle předsedy karlovarské ODS Antonína Vlka ale místní organizace zapouzdřená není. "Přijali jsme loni asi 45 až 50 nových členů, což je jednou tolik než průměr v jiných letech,“ uvedl Vlk, podle kterého opravdu v současné době registruje karlovarská ODS desítky žádostí o vstup.

"Nepokládám to za nic mimořádného. Není přece možné vzít najednou čtyřicet zájemců,“ odmítl Vlk s tím, že takový postup by naopak zaváněl přijímání černých duší.

Není možné, abychom se uzavírali jako například TOP 09. Zatáhnout ve vlaku záclonky s tím, že vlak jede přeci dál, to není prostě možné.

"Na podzim 2008 nám přišlo asi šedesát podobně předepsaných žádostí poslaných najednou z jedné pošty, což takovou hypotézu o snaze získat černé duše potvrzuje,“ dodal Vlk. Podle něj si místní rada ODS zve každý měsíc na pohovor zhruba osm zájemců. "Ale polovina z nich nepřijde, ani se neomluví. Další měsíc je zveme opakovaně, aby nikdo nemohl říct, že o ně nemáme zájem,“ dodal.

Topolánek ale při kritice karlovarské ODS vypadal odhodlaně. "Není možné, abychom se uzavírali jako například TOP 09. Zatáhnout ve vlaku záclonky s tím, že vlak jede přeci dál, to není prostě možné,“ řekl Topolánek.

Podle něj se bude v polovině února záležitostmi ohledně přijímání černých duší v organizacích i uzavřeností organizací zabývat republiková výkonná rada ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám