Hlavní obsah

Soud opět zrušil rekordní pokutu pro Zlín za pochybné tendry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zlín zřejmě nebude muset platit za pochybné zakázky třímiliónovou pokutu, kvůli níž se město stalo rekordmanem na pomyslném žebříčku udělených sankcí od antimonopolního úřadu. Krajský soud uznal, že město při rozdělování tendrů zákon porušilo, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) špatně vyčíslil pokutu. ÚOHS by měl mít při dalším šetření rozhodnutí soudu na zřeteli. Informoval o tom ve středu soudce David Raus.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pohled na město Zlín z vyhlídkové terasy v 17. patře Baťova mrakodrapu

Článek

Město dostalo pokutu před třemi lety za balík veřejných zakázek za dobu tří let. Největší z nich se týkala rekonstrukce školy, stavby domu s pečovatelskou službou a výstavby zoologické zahrady Lešná. Město například v několika případech vybíralo firmy losováním, nepřizvalo k tomu notáře a byli přítomni pouze zástupci Zlína.

Brněnský krajský soud se zabýval horentní pokutou již podruhé a podruhé ji zrušil. Zlín se na něj obrátil hned po jejím udělení a soud mu předloni v prosinci vyhověl. Antimonopolní úřad se ale proti rozsudku bránil u Nejvyššího správního soudu, který naopak verdikt krajského soudu zrušil a vrátil mu jej zpět k jednání. Nyní brněnští krajští soudci rozhodli znovu a pokutu znovu zrušili.

Zlín patří v posledních letech mezi nejčastěji pokutovaná města kvůli zakázkám. Dřívější předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina například loni v dubnu potvrdil Zlínu pokutu 300 tisíc korun za chybnou zakázku v hodnotě asi 45 miliónů korun. Magistrát v roce 2006, ještě za předchozího vedení, vybíral dodavatele služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám