Hlavní obsah

Čerstvý sníh opět ohrožuje řidiče, silničáři nabádají k opatrné jízdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinu území České republiky v neděli opět pokryly další centimetry nově napadaného sněhu, který trápí zejména motoristy. Na silnicích vznikají nebezpečné situace, přispěl k nim také silný vítr, kvůli němuž se tvořily sněhové jazyky a popadalo několik stromů. Silničářům se podařilo udržet hlavní tahy sjízdné, přesto vyzývají řidiče, aby jezdili se zvýšenou opatrností.

Článek

Většina českých silnic byla sjízdných se sníženou viditelností, silničáři vyzývali k opatrnosti. Na některých cestách ležela vrstva uježděného a rozbředlého sněhu, někde se od rána tvořily závěje. Silničáři proto doporučovali zimní výbavu a při cestách do hor i sněhové řetězy.  

V Pardubickém kraji bylo během dne uzavřeno sedm úseků silnic, před 18:00 zůstaly na Chrudimsku a Orlickoústecku neprůjezdné tři úseky. Na D1 měly potíže čtyři kamióny, které ráno zablokovaly dopravu ve směru na Prahu u Šternova na Benešovsku. Na Opavsku ráno havaroval automobil, když narazil do spadlého stromu. Zranění řidiče a spolujezdkyně nebyla závažná.

Na Hlinecku uvázla v noci na sedm hodin sanitka, která jela pro dusící se dítě. Pro dítě museli nakonec dojet hasiči, kteří je kvůli nepřístupnému terénu nesli sedm kilometrů pěšky k dalšímu záchrannému vozu.

Sníh zavál některé tratě

Podle informací dispečinku Českých drah počasí ovlivnilo provoz na dvou lokálních tratích na Vysočině. V okolí Poličky byla v podvečer trať uzavřena kvůli zasněženým kolejím, na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem byl již provoz obnoven. Dvě trati byly zaváté také na Opavsku, větší komplikace v železniční dopravě jinak sníh nezpůsobil.

Podle mluvčího Českých drah Petra Štáhlavského byly hlavní tahy v pořádku a vlaky kromě dvou výjimek nabíraly pouze několikaminutová zpoždění.

Sněžit má i celý příští týden

V následujícím týdnu se žádná výrazná změna počasí neodehraje. Během neděle a noci na pondělí se na většině území České republiky očekává čtyři až deset centimetrů nového sněhu. Bude zataženo nízkou oblačností, místy slabé sněžení, na horách a místy i v nižších polohách až skoro jasno. Denní teploty minus pět až minus jeden stupeň Celsia, v tisíci metrech kolem minus šesti stupňů Celsia.

Sněhové srážky se očekávají i v dalších dnech, navíc se opět ochladí, ve čtvrtek a v pátek by ranní teploty měly opět padat až k minus 15 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám