Hlavní obsah

Sníh na střechách začíná těžknout, hrozí jejich propadnutí

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy je třeba začít odklízet sníh z rovné střechy svého domu? Tuto otázku v páteční odpoledne lidé v Česku pokládali profesionálním hasičům. V pozdních odpoledních hodinách totiž na mnoha místech republiky začalo drobně pršet a sníh začal hutnět.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hasiči upozorňují na nebezpečí zborcení střech domů v souvislosti s vysokou vrstvou napadaného sněhu.

Článek

Podle mluvčího zlínských hasičů Iva Mitáčka existuje jediná důležitá rada. „Nejde o výšku sněhu, ale o jeho váhu,“ přiblížil Mitáček. V Kroměříži muselo v minulosti sníh zmizet ze střechy jednoho z rodinných domů 22 centimetrů vysoké bílé pokrývky. Tato vrstva na metru čtverečním vážila pětasedmdesát kilogramů. Přitom podle statiků začíná být na ploše jeden krát jeden metr nebezpečných již padesát kilogramů.

„Majitelé větších objektů si mohou sami prověřit zatížení střechy, které vychází z obecných pravidel. Po vylezení na střechu je nutné označit prostor o jednom metru čtverečním, sníh lopatou vyházet do pytle a celý obsah zvážit. Pokud váha sněhu překročí padesát kilogramů, měla by být střecha uklizena,“ konstatoval mluvčí.

Při úklidu sněhu si podle Mitáčka musejí majitelé objektů pečlivě rozmyslet postup prací. „Je třeba se vyvarovat nahrnutí sněhu na jedno místo střechy nebo na jeho okraje. Postupujte systematicky a dávejte pozor při shazování sněhu ze střech do okolí budov. Pozor na chodce a přihlížející,“ upozornil mluvčí na aktuální problém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám