Hlavní obsah

Kocáb v rámci romské integrace úkoluje další rezorty, obce i mediální radu

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v pondělí schválila strategii ministra pro lidská práva Michaela Kocába pro integraci Romů v letech 2010 až 2013. Kocáb na tiskové konferenci poděkoval za spolupráci dalším rezortům, díky nimž obsáhlý materiál vznikl. Premiér Jan Fischer především vyzdvihl, že program vznikl na základě analýz z terénu nikoli "od stolu". Program udává úkoly a doporučení nejen jednotlivým ministerstvům, ale například mediální radě ČT nebo obcím a městům.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministra pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb

Článek

"Mám z toho velkou radost, na posledním jednání vlády jsme to schválil a je to pro nás velký den. Byla to pro nás obrovská výzva, dalo nám to nesmírnou práci, je to skutečně velice vyčerpávající materiál,“ sdělil novinářům Kocáb.

"Dokument je připraven velmi odpovědně, obsahuje velmi dobré analýzy prováděné v terénu, ne od stolu,“ pochvaloval si na tiskové konferenci ministerský předseda. 

Ministerstvo pro lidská práva vycházelo z předchozího plánu integrace Romů v ČR pro roky 2005 až 2009. Ten ale vedení obcí i média kritizovala pro přílišnou obecnost, proto je poslední vypracovaný materiál konkrétnější. Postupy byly vypracovány s ohledem na jednotlivé oblastní problémy.

30 procent ve zvláštních školách

"Představujeme zde konkrétní úkoly zejména pro ministerstvo školství, místního rozvoje, kultury, sociálních věcí, zdravotnictví, vnitra, ale i pro obce, či mediální radu České televize. Města a obce ovšem nemůžeme úkolovat, můžeme jim radit,“ prohlásil Kocáb. 

Ministerstva školství se týkají například problémy se vzděláváním. Podle Kocába je v současnosti na 30 procent romských dětí ve zvláštních školách, což má program snížit. Pracuje se ovšem i se vzdělávacím programem pro dospělé. Ministerstvo se má také zasadit o rozvoj romského jazyka, dějiny Romů s poukazem na romský holokaust.

S diskriminací na tom Češi nejsou tak zle

Rezort vnitra pak dostal další úkoly směřující k omezení romské kriminality. Zejména je třeba zajistit v případě nutnosti dětem náhradní výchovu a ochranu při návratu do rodin. Proti extremismu by se pak dle dokumentu mělo bojovat osvětou.

Nové je také téma předlužení Romů v sociálně vyloučených lokalitách, kde se Romové dostávají do tzv. "dluhové pasti“. 

Závěrem tiskové konference ještě ministr pro lidská práva a menšiny zpochybnil nedávné výsledky agentury Evropské unie, podle nichž jsou české menšiny podrobovány nejtužší diskriminaci v EU. Jeho analýzy údajně zatím tomu nenasvědčují, řekl Kocáb. 

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda lituje protiprávních sterilizací Romek

Kabinet Jana Fischera v pondělí vyslovil politování nad protiprávními sterilizacemi romských žen. Případnou kompenzaci však ponechá až na rozhodnutí příštích...

Výběr článků

Načítám