Hlavní obsah

Očkování nemocných dětí začne příští týden, rozhodla vláda

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet premiéra Jana Fischera ve středu na svém mimořádném zasedání odsouhlasil "Vakcinační strategii pro očkování zdravotně stigmatizovaných dětí ve věku 10 až 17 let". Na jejím základě mohou být nově proti prasečí chřipce očkovány i děti v uvedeném věku. Do země zároveň dorazilo dalších 75 tisíc vakcín.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Článek

„Půjde o děti, které mají onemocnění dýchacích cest, ledvin, srdce, imunitního systému a onemocnění onkologická,“ řekla Právu Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti z Prahy.

Dodala, že zřejmě budou do seznamu chronicky nemocných dětí zahrnuty i děti s neurologickým onemocněním, kterým může chřipka výrazně zhoršit dýchání. Převážná část dětí navržených na očkování jsou také ty, které užívají při onemocnění astmatem dlouhodobě inhalační léčbu.

„Na každou ordinaci dětského lékaře, který tyto děti vytipuje, to je zhruba 20 až 30 dětí. Lékaři je pak vyzvou k očkování, ale sami je očkovat nebudou,“ uvedla Cabrnochová.

Děti, resp. jejich rodiče dostanou od praktického lékaře pro děti a dorost potvrzení o nutnosti očkování a s ním půjdou do vakcinačního centra, které určí krajské úřady. Tam jim bude vakcína aplikována.

„Ve Středočeském kraji, kde je očkování chronicky nemocných zatím přerušeno, budou děti očkovat vakcinační centra v pražských fakultních nemocnicích,“ řekl Právu náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Rodiče dětí nebudou za vakcínu ani vpich nic platit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám