Hlavní obsah

Ať podepíše Lisabon místo prezidenta premiér, navrhují v ústavní novele zelení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana zelených má v ruce ústavní novelu, která by mohla pomoci dokončit ratifikaci Lisabonské smlouvy, jíž v současnosti chybí už jen podpis českého prezidenta Václava Klause. Zelení navrhují zákon, který by prezidentovi umožnil přenést zodpovědnost za podpis mezinárodních smluv na premiéra. Novináře o tom v úterý informoval předseda zelených Ondřej Liška.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda zelených Ondřej Liška

Článek

V rámci předlohy by prezident mohl dobrovolně zmocnit ke stvrzení mezinárodních smluv včetně Lisabonu předsedu vlády. To by mělo prezidentovi ulehčit svědomí v podobných případech jako u ratifikace Lisabonské smlouvy, kdy hlava státu odmítá dohodu potvrdit, zároveň však nechce jít proti vůli parlamentu.

Novela by také prezidentovi stanovila lhůtu, do kdy má být dokument podepsán. V případě, že by prezident nepodepsal mezinárodní smlouvy do určité doby, pravomoc by získal premiér, uvedl Liška.

Podle něj by to prezidentu Václavu Klausovi, který dlouhodobě proti Lisabonské smlouvě vystupuje, umožnilo zachovat si tvář. Zelení nyní začnou shánět  pro návrh svého ústavního zákona podporu v parlamentu.

O podobné možnosti se minulý týden zmínili také zástupci TOP 09. Jejich lídr Karel Schwarzenberg odmítl upřesnit podrobnosti, ale prozradil, že mají v plánu navrhnout Sněmovně zákon na jednorázovou změnu Ústavy, který by vedl k dokončení ratifikace. Schwarzenberg však podle svých slov dále doufá, že takového kroku nebude třeba. [celá zpráva]

V úterý začal Ústavní soud projednávat námitky vůči Lisabonu skupiny euroskeptických senátorů . Zda ve stejný den soudci rozhodnou zatím není jisté. 

Reklama

Výběr článků

Načítám