Hlavní obsah

Topolánek eurokomisařem nebude, ODS chce Vondru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jediným kandidátem ODS na post českého zástupce v Evropské komisi je někdejší pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, rozhodlo ve čtvrtek grémium strany. Občanští demokraté tak ukončili spekulace, že by chtěli do komise prosazovat svého předsedu Mirka Topolánka.

Foto: ČTK

Mirek Topolánek (vlevo) s Alexandrem Vondrou

Článek

O rozhodnutí grémia novináře v průběhu jeho večerního jednání informoval místopředseda strany Ivan Langer.

"Samozřejmě mne těší důvěra ODS, ale nikam se necpu. Jsem připraven sloužit naší zemi v Evropě, pakliže o to bude zájem," řekl Vondra, který na grémiu nebyl. Zdůraznil, že jeho případná práce v komisi by musela být přínosem pro něj i pro Českou republiku. Zřejmě tedy bude záležet i na portfoliu, které by v komisi získal. 

Jednotlivé politické strany již od minulého úterý začaly představovat své kandidáty na příštího českého eurokomisaře. Lidovci nominovali bývalého ministra Pavla Svobodu, lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg už tehdy mluvil jako o možném kandidátovi o exministrovi pro evropské záležitosti Alexandru Vondrovi.

ČSSD by naopak vyhovoval někdejší prezidentský kandidát ekonom Jan Švejnar či stávající eurokomisař Vladimír Špidla.

Komunisté navrhují europoslance Vladimíra Remka.

V samotné ODS se přitom již delší dobu spekulovalo o možnosti, že strana navrhne na prestižní post v Bruselu předsedu Mirka Topolánka. Tyto hlasy pak zesílily, když Topolánek během politické krize kolem konání předčasných voleb složil poslanecký mandát. On sám možnou nominaci odmítal.

Vondra už jednou nabídku ODS stát se jejím kandidátem na eurokomisaře odmítl. Podle ČTK se tak stalo v roce 2003.

Alexandr Vondra

Narodil 17. srpna 1961 v Praze. Vystudoval geografii na Karlově univerzitě.

Před rokem 1989 byl disidentem a mluvčí Charty 77 (za své postoje byl perzekvován a vystřídal několik zaměstnání). Později byl poradcem prezidenta Václava Havla a velvyslancem v USA v letech 1997 až 2001. Řadu let působil jako náměstek ministra zahraničí (1992 až 1997 a 2002 až 2003). V roce 2004 se stal prezidentem České euroatlantické rady. Od října 2006 zasedal v Senátu. Koncem téhož roku se stal členem ODS.

V září 2006 byl jmenován ministrem zahraničí první vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS). Funkci vykonával do 9. ledna 2007. Poté byl ve druhém Topolánkově kabinetu do 8. května 2009 místopředsedou vlády pro evropské záležitosti.

Alexandr Vondra je ženatý, má jednoho syna a dvě dcery.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám