Hlavní obsah

ČLK se bude podílet na stabilizaci zdravotnictví

Novinky, Václav Pergl, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká lékařská komora se bude podílet na plánu stabilizace zdravotnictví, který má vláda předložit Sněmovně do konce listopadu. Rozpracuje politické zadání, které vytvoří koaliční skupina ke zdravotnictví. Takový je jeden ze závěrů nočního jednání prezidenta ČLK Davida Ratha s premiérem Vladimírem Špidlou a ministryní zdravotnictví Marií Součkovou.

Článek

Rath uvedl, že tlumočil premiérovi důvody, které vedly představenstvo komory, aby Špidlu požádali o odvolání ministryně Součkové. Dodal, že v tuto chvíli nemůže na stanovisku představenstva komory nic měnit, přestože je s výsledky jednání spokojen. Na dotaz, zda by mohl říci svůj osobní názor odpověděl, že "k hodnocení se vrátím po měsíci".

Premiér Špidla na to reagoval slovy, že pozorně vyslechl a zapsal si argumenty komory. "V tento okamžik nemám žádný další komentář," řekl premiér. I on byl s výsledkem jednání spokojen.

Rath ustoupil v tlaku na odvolání Součkové

Rath dodal, že velmi uvítal návrhy, s nimiž přišel premiér - finančně pomoct krajům s dluhy nemocnic a finančně pomoct i Všeobecné zdravotní pojišťovně, aby nemusela platit s velkým zpožděním za lékařskou péči a uvádět tak soukromé ordinace na pokraj krachu. Tím podle něj padly i některé důvody k odvolání Součkové.

Premiér i Rath shodně označili za klíčový návrh zákon o zdravotnickém zařízení, který už vláda projednala a je připravena ho předat poslancům. V něm jsou i výběrová řízení na soukromé ordinace. Podle Ratha je velice dobré, že komora se ještě s premiérem sejde těsně před tím, než tento klíčový návrh zákona půjde do Sněmovny a vyjádřil tak přesvědčení, že bude mít možnost do něj ještě zasáhnout.

Oproti očekávání se schůzka plánovaná původně na 45 minut protáhla na 75 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám